Всички страни да спазват оръжейното ембарго за Либия, което беше договорено на срещата по либийския конфликт в Берлин - това е най-важното, за да се сложи край на кризата.

Такава позиция изрази министърът на външните работи Екатерина Захариева след заседанието на Съвета по външните работи на ЕС, което се проведе в Брюксел, съобщиха от Министерството на външните работи.

"Анализът на всички мои колеги външни министри от днешното ни заседание е, че конференцията за Либия, която се проведе в Берлин, е постигнала своята цел и е много добра първа стъпка, защото подходът към случващото се е този път е различен", коментира Екатерина Захариева края на заседанието на Съвета.

Тя подчерта, че приетите на конференцията заключения, са подкрепени не само от страни от региона, но и от държави по света, които имат влияние, а някои от тях и сериозна намеса в либийския конфликт.

Провал на преговорите в Москва за Либия

Провал на преговорите в Москва за Либия

Напрежение в Триполи

Съветът по външните работи приветства резултатите от проведената вчера в Берлин международна конференция по Либия и потвърди готовността на ЕС да се ангажира с прилагането на постигнатите договорености за трайно примирие и връщане към политическия процес като единствен път за изход от кризата, посочват още от МВнР.

"Поздравявам германското правителство, канцлера Меркел и моя колега Хайко Маас за положените усилия", заяви министър Захариева.

"Целта е да се постигне истинско примирие, защото в момента имаме спиране на военните действия, но де факто нямаме сключено споразумение за примирие", отбеляза тя. По думите й, фактът, че в Берлин бяха представени всички постоянни членове на Съвета за сигурност, дава голяма увереност, че заключенията ще бъдат одобрени и от Съвета за сигурност на ООН.

Премиерът на Либия призова за миротворчески контингент в страната

Премиерът на Либия призова за миротворчески контингент в страната

Сили под егидата на ООН…

Външните министри се обединиха около виждането, че ЕС следва да играе активна роля в започналия в Берлин процес както за осъществяването на мониторинг върху примирието в Либия - когато то бъде договорено, така и за спазването на оръжейното ембарго. Министрите възложиха на Върховния представител и работните органи на Съвета да предложат конкретни мерки, чрез които ЕС да съдейства за изпълнение на решенията на конференцията в Берлин. Конкретните предложения за принос на ЕС ще бъдат разгледани на следващото заседание на Съвета по външните работи през февруари.

Как откраднаха шоуто на Путин по казуса Либия

Как откраднаха шоуто на Путин по казуса Либия

Путин се виждаше победител, но беше публично унизен...

Първите дипломати на ЕС обсъдиха също ситуацията в Сахел, Близкоизточния мирен процес и ситуацията в региона, климатичната дипломация и други актуални въпроси. Дискусията по Сахел потвърди загрижеността от продължаващата дестабилизация на региона и свързаните с нея рискове от нелегална миграция и тероризъм. В контекста на предстоящата актуализация на Стратегията на ЕС за Сахел бяха разгледани опции за допълнително засилване на ангажираността на ЕС, взаимно допълване с инициативите "Партньорство за стабилност и сигурност в Сахел" и "Коалиция за Сахел". Беше обсъдено и взаимодействието с международни и регионални организации. Министрите поставиха акцент върху необходимостта от укрепване на капацитета на страните от региона с оглед поемането на повече отговорност за собствената им сигурност и стабилност.