Екоактивисти блокираха за часове в събота част от главната магистрала в Амстердам близо до бившия щаб на банка ING, за да протестират срещу финансирането на изкопаеми горива в Нидерландия, съобщава АП.

Община Амстердам каза в съобщение на X, бивш Twitter, че пътните власти са затворили част от пътя и са отклонили трафика, "за да предотвратят животозастрашаваща ситуация".

Протестиращите демонстрират заради безопасността на всички нас. Нидерландия е ниско разположена страна. Заплашени сме от покачване на океана. Така че искаме да защитим бъдещето за всички нас.", е заявил участник. 

Десетки протестиращи от Extinction Rebellion бяха задържани от полицията късно следобед, след като пренебрегнаха заповедите да прекратят блокадата си. Полицията съобщи, че операцията по разчистването на пътя след това е преминала без инциденти.

ING обяви по-рано този месец, че ускорява стъпките си за постепенно премахване на заеми за проучване на изкопаеми горива. Съобщението им дойде седмица, след като близо 200 държави на климатичната среща COP28 в Дубай се съгласиха да се откажат с документ, който според критиците съдържа значителни пропуски.

Историческо споразумение на COP28 поставя началото на края на ерата на петрола

Историческо споразумение на COP28 поставя началото на края на ерата на петрола

Близо 200 страни се договориха да намалят глобалното потребление на изкопаеми горива

Според Extinction Rebellion обаче планът за постепенно премахване не е достатъчно бърз.

"Настояваме ING незабавно да спре цялото финансиране на изкопаеми горива", каза Де Йонг в изявление преди протеста. "Всеки ден хора умират по света заради климата и екологичната криза. Това трябва да спре."

По-рано тази година активистката организация многократно блокира магистрала, водеща към Хага.

Тогава полицията използва водно оръдие, за да принуди активисти да напуснат пътя и арестува стотици хора.