Управляващата дясноцентристка реформаторска партия на Естония избра в събота за премиер на страната министър на климата Кристен Михал, съобщава АП. 

Припомняме, че той заменя Кая Калас, която стана върховен представител на ЕС по въпросите на външните работ.  Калас заяви, че назначението ѝ е "огромна отговорност във време на геополитическо напрежение".

"Войната в Европа, нарастващата нестабилност в съседство с ЕС и по света са основните предизвикателства пред европейската външна политика", написа тя в социалните мрежи.

Калас, първата жена министър-председател на Естония от януари 2021 г., в момента оглавява трипартийно коалиционно правителство. Под нейно ръководство Реформаторската партия спечели с огромно мнозинство общите избори през март 2023 г.

Украйна подписа споразумения за сигурност с ЕС, Литва и Естония

Украйна подписа споразумения за сигурност с ЕС, Литва и Естония

На среща на върха в Брюксел

Естония при управлението на Калас беше и един от най-големите  поддръжници на Украйна в Европа след началото на войната през февруари 2022 г.

Единодушното решение за номинирането на Михал беше взето след заседание при закрити врата на ръководството на партията.

"Хората на Естония се нуждаят от уверение, че нашият дом и земя са защитени и че страната е добре управлявана", каза Михал в изявление за пресата след срещата на партията. Той добави, че националната сигурност ще остане ключов въпрос за новия кабинет в страна с население от 1,3 милиона, съседна на Русия.

Той също така обеща да подобри икономическата конкурентоспособност на страната като министър-председател. Той също така намекна, че текущата 4-годишна правителствена програма, за която коалицията вече е договорила, вероятно ще бъде преразгледана под негово ръководство.

Калас предложи извънредно събрание на партията, за да се избере нейният наследник като председател на партията на 14 юли, като се очаква Михал да поеме поста, след като неговият основен съперник министър на отбраната и бивш премиер Хано Певкур се отказа в петък.

Евролидерите договориха постовете на върха в Брюксел

Евролидерите договориха постовете на върха в Брюксел

Важно решение за ЕС

След това номинацията на Михал за най-високия пост в Естония ще трябва да бъде одобрена от президента Алар Карис и 101-местния парламент, където коалицията има комфортно мнозинство.

Той е министър по въпросите на климата от април миналата година и бивш министър на икономиката и правосъдието.