Атентатът в Бургас е организиран много професионално от мощна терористична организация, по-вероятно е зад атаката да стои „Хизбула" отколкото „Ал Кайда", но още няма фактически доказателства, които да подкрепят категорично едната или другата теза.

Това са част от констатациите, направени от международни експерти по сигурността на конференция в София, съобщи БНТ.

Терористът-камикадзе не е действал сам при атаката в Бургас, убедени са специалистите от Международния институт за сигурност и  сътрудничество. Според тях, атентатът е организиран с мрежа от сътрудници, защото терористите са прикрили добре следите си и са произвели мощен взрив.

„За България със съжаление ще кажа - добре дошли в клуба. Досега имахте късмет да нямате такива атаки, но това, че се случи атентат, означава, че вече има инфраструктура за подготовка и основния проблем е, че не знаем каква е тя - дали е в България или в Босна, в Турция." - коментира д-р Ели Кармон, старши научен сътрудник в Международния институт за борба с тероризма:

Според експертите, атентатът косвено е целял да разклати Израел като го подтикне към военни действия. Те определиха „Хизбула" и Иран като номер едно в листата на поръчителите заради подобни предшестващи атаки. Целта на терористите е била и да разклатят Европейския съюз и НАТО, като нанесат вреди на туристическата индустрия в световен мащаб.

„Тероризмът е глобална заплаха и затова трябва да имаме повсеместен отговор. Това означава, че сътрудничеството между държавите в битката срещу тероризма трябва да се засили, ако искаме да победим тероризма." -  заяви Драгутин Мате,  председател на Комисията за национална сигурност в парламента на Словения.

11 години след атаката от 11 септември срещу кулите близнаци в Ню Йорк анализаторите не смятат, че живеем в по-сигурен свят. Доказателстово са убийствата на американския посланик в Либия и нападенията над бази в Афганистан заради филма за пророка Мохамед, отбелязват експертите

По думите на Браян Дженкинс, съветник по въпросите за политическото насилие и тероризма, посолствата на САЩ в много страни са се превърнали във виртуални крепости: „Дипломатите ни там са наясно, че са в риск. Но ние знаем, че отговорът на атаките не е да се изгради стена с бодлива тел. Ние просто няма да позволим да ни провокират, за да си изпуснем нервите."

Специалистите определиха сигурността на летището в Бургас като добра. Според тях, при по-слаби мерки за сигурност, терористите са щели да ударят самолет.