Върховният съд в Пакистан в петък нареди освобождаване под гаранция за бившия премиер Имран Хан, съобщава АП. Също така му даде защита от 2 седмици. 

Ден по-рано съдът постанови, че арестът на Хан е незаконен. 

Решението нанесе удар на правителството.

То дойде и след продължили дни наред бунтове сред последователите на Хан.

Хан и неговите адвокати прекараха часове във Върховния съд на Исламабад, за да се уверят, че са затворени всякакви правни "вратички", които биха могли да позволят повторното му арестуване по-късно. Вечерта в района на съдебната палата се чуха изстрели, които забавиха излизането му от съображения за сигурност. Полицията разследва кой е открил огън, съобщи вътрешният министър.

Очаква се Хан да се отправи по-късно към резиденцията си в Лахор, вторият по големина град в Пакистан, казаха представители на неговата партия.

Дългият списък от около 100 съдебни дела по обвинения, вариращи от подклаждане на насилие до корупция, все още е срещу Хан. Но вълнението от седмицата показа опасността на наказателното преследване срещу него. 

Припомняме, че харизматичният 70-годишен Хан, бивша звезда на крикет, превърнал се в ислямистки политик, има широка подкрепа в Пакистан.  Той се представя като аутсайдер, жертва на военните и политическите династии, които отдавна управляват Пакистан.

Противниците му го определят като корумпиран демагог, подбуждащ последователите си към насилие.

Той беше отстранен от премиерския пост през април миналата година с вот на недоверие от парламента. Той не забави кампанията си срещу свалянето, въпреки че беше ранен при атака през ноември срещу неговия конвой, докато водеше протестно шествие до Исламабад, призоваващо за предсрочни общи избори.

Върховният съд на Пакистан обяви ареста на бившия премиер за незаконен

Върховният съд на Пакистан обяви ареста на бившия премиер за незаконен

Той трябва да се яви в петък пред съда в Исламабад

Насилието, предизвикано от ареста му обаче влоши нестабилността в страната с население от 220 милиона души, която се бори с тежка икономическа криза, подкопавайки надеждите за бързо възобновяване на спасителната програма от МВФ.

Близо 2000 души бяха арестувани и най-малко петима убити, след като привържениците на Хан се сблъскаха с полицията, нападнаха военни учреждения и подпалиха други държавни, което накара правителството да извика армията, за да помогне за възстановяване на реда.

Обвинението срещу Хан последва решение на Избирателната комисия на Пакистан през октомври, която го призна за виновен и му забрани да заема публична длъжност до следващите избори през ноември. Тогава Хан отрече каквото и да е нарушение.

Сблъсъци в Пакистан след ареста на бившия премиер

Сблъсъци в Пакистан след ареста на бившия премиер

Привърженици на експремиера проведоха протести в цялата страна