Пакистанският върховен съд постанови, че арестът на бившия премиер Имран Хан е незаконен, каза неговият адвокат, два дни след като задържането му по обвинения в корупция предизвика смъртоносни протести и конфликт с военните в азиатската страна, предава Ройтерс.

"Върховният съд отмени всички съдебни производства срещу Имран Хан... той беше помолен да се яви пред Върховния съд на Исламабад в петък сутринта", каза адвокат Бабар Аван пред репортери.

Аван добави, че Върховният съд е постановил, че Хан вече е под негово разпореждане, а не на Агенцията за борба с корупцията. Хан ще да прекара нощта в същата полицейска къща за гости, както преди, но му беше позволено да се срещне с ограничен брой приятели и със семейството си.

Не е ясно кога ще му бъде позволено да се прибере у дома.

Пакистан опита да арестува бившия премиер Имран Хан

Пакистан опита да арестува бившия премиер Имран Хан

Избирателната комисия на Пакистан през октомври призна 70-годишния политик за виновен

70-годишният Хан, бивш състезател по крикет, превърнал се в политик, отрече да е извършил каквото и да било нарушение.

Насилието, предизвикано от ареста му, влоши нестабилността в страната с население от 220 милиона души, която се бори с тежка икономическа криза, подкопавайки надеждите за бързо възобновяване на спасителната програма от МВФ.

Близо 2000 души бяха арестувани и най-малко петима убити, след като привържениците на Хан се сблъскаха с полицията, нападнаха военни учреждения и подпалиха други държавни, което накара правителството да извика армията, за да помогне за възстановяване на реда.

Обвинението срещу Хан последва решение на Избирателната комисия на Пакистан през октомври, която го призна за виновен и му забрани да заема публична длъжност до следващите избори през ноември. Тогава Хан отрече каквото и да е нарушение.

Хан беше свален от поста министър-председател през април 2022 г. в парламентарен вот на недоверие. Той не забави кампанията си срещу свалянето, въпреки че беше ранен при атака през ноември срещу неговия конвой, докато водеше протестно шествие до Исламабад, призоваващо за предсрочни общи избори.

Въоръжените сили остават най-мощната институция в Пакистан, управлявали го пряко през почти половината му 75-годишна история чрез три преврата.

Сблъсъци в Пакистан след ареста на бившия премиер

Сблъсъци в Пакистан след ареста на бившия премиер

Привърженици на експремиера проведоха протести в цялата страна