Бившият съветник по националната сигурност на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, Джон Болтън, призна в телевизионно интервю във вторник, че е помагал за планирането на държавни преврати в други страни.

"Като човек, който е помогнал за планирането на преврати, не тук, а другаде, това изисква много работа", заяви Болтън пред CNN.

Болтън: Тръмп няма доказателства за фалшифициране на вота

Болтън: Тръмп няма доказателства за фалшифициране на вота

Призив за признаване на резултатите

Така той опроверга твърдението на водещия за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., че "не е нужно да имаш блестящ ум", за да подготвиш държавен преврат. Болтън каза, че не е съгласен с предположението, че Тръмп е направил опит за преврат.

"Доналд Тръмп не прави това, каза бившият съветник. Това е непоследователно движение от една идея към друга, един план се проваля и се появява друг", каза той.

Според него, Тръмп е провокирал щурмуването на Капитолия, за да си даде повече време да оспори резултатите от изборите в законодателните органи на щата.

Помолен от водещия да изясни за какви преврати говори, Болтън спомена неуспешния опит за преврат във Венецуела през 2019 г. В същото време той добави, че правителството на САЩ няма "специално отношение" към това.

"Идеята, че Доналд Тръмп е наполовина толкова компетентен, колкото венецуелската опозиция, е смешна", каза Болтън.

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Иска САЩ повече да не подкрепят опитите му да свали Мадуро

Венецуелският опозиционен лидер Гуайдо се провъзгласи за временен президент на страната през януари 2019 г. и положи клетва на улицата пред хиляди поддръжници. След това САЩ, Канада, повечето страни от Латинска Америка, както и редица други държави официално признаха Гуидо за временен президент на Венецуела.

На 6 януари 2021 г. Конгресът на САЩ трябваше да одобри резултатите от вота. На този ден множество поддръжници на Тръмп се събраха в американската столица на протест. Част от демонстрантите нахлуха в сградата на Конгреса и провалиха срещата. Демократичните конгресмени веднага обвиниха Тръмп за инцидента. По случая участници получиха присъди, а съветници на Тръмп бяха разследвани или призовани да свидетелстват. 

Част от призованите приближени на Тръмп отказаха да сътрудничат. 

Тръмп няма да е в центъра на разследването за щурма над Капитолия

Тръмп няма да е в центъра на разследването за щурма над Капитолия

Следващото публично изслушване ще се проведе на 9 юни

По-късно Конгресът все пак одобри резултатите от изборите. В момента в Камарата на представителите работи специална комисия, чиято задача е да хвърли светлина върху събитията от януари миналата година.

Самите Болтън и Тръмп са в обтегнати отношения и размениха остри реплики.  Болтън публикува и книга за престоя си в Белия дом.