Приближените на американския президент Доналд Тръмп предприемат онлайн кампания за дискредитиране на скоро излизащите мемоари на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, съобщава БиБиСи.

През следващата седмица книгата със заглавие "Висша лоялност: истина, лъжи и лидерство" на Коми ще бъде пусната в продажба, като тя се очаква да обрисува Тръмп в изключително неблагоприятна светлина. Тръмп уволни Коми през миналата година.

Републиканците създадоха сайт, в който заклеймяват бившия директор на ФБР като "Лъжецът Коми".

Служители на ФБР наричат Тръмп "идиот" и "отвратителен човек"

Служители на ФБР наричат Тръмп "идиот" и "отвратителен човек"

"КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ СЕ СЛУЧИ НА НАШАТА СТРАНА??!?!"

В интервю Коми оприличава Тръмп на "мафиотски бос" и го нарича "закоравял лъжец". 

Според откъси от книгата, с които са се сдобили от в. "Вашингтон поуст", Коми пише, че работата и взаимодействията му с Тръмп му напомнили за по-ранната му кариера на прокурор срещу мафиотски бос.

"Мълчаливото обкръжение, което се съгласява с всичко. Босът, който контролира изцяло нещата. Клетви за вярност. Гледна точка към света тип "ние срещу тях". Лъжи за всички неща, големи и малки, в услуга на някакъв кодекс за лоялност, който поставя организацията над морала и над истината", безпощаден е Коми.

ФБР започнало да разследва руската намеса на изборите в САЩ след сигнал на австралийски дипломат

ФБР започнало да разследва руската намеса на изборите в САЩ след сигнал на австралийски дипломат

Джордж Пападопулос е заявил пред дипломата Александър Даунър

Той твърди, че Тръмп му е оказвал натиск във връзка с разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и в разследването за имейлите на Хилари Клинтън. Тръмп поискал Коми да разследва твърденията, че бил с руски проститутки в хотел в Москва през 2013 г. и че имало видеозапис на сексуалната среща, описана от бивш агент на британското разузнаване по поръчка на политически опоненти на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.

Твърдението първоначално било прието за достоверно от американското разузнаване, но впоследствие било поставено под съмнение. Коми пише, че през януари 2017 г. Тръмп го извикал в "Тръмп тауър" в Ню Йорк и му поръчал да "извие врата на тези твърде неблагоприятни за него твърдения, ако има и шанс едно на сто съпругата му Мелания да ги приеме сериозно".