Британски съд реши, че основателят на скандалния уебсайт WikiLeaks може да бъде екстрадиран в Швеция заради сексуални престъпления, извъшрени на територията на скандинавската държава, предаде АП.

Съдия Хауърд Ридъл заяви, че обвиненията в изнасилване и сексуално посегателство на две жени са достатъчен повод за екстрадиция и искането от шведска страна е правилно оформено. "Просто няма причина да се мисли, че е допусната грешка в документацията", коментира магистратът.

Защитата Асандж има седмица, за да обжалва решението на съда. Създателят на WikiLeaks беше под гаранция по време на процеса.

Адвокатите му оспорват независимостта на шведската правосъдна система и твърдят, че има опасност клиентът им да бъде предаден на САЩ, където има вероятност той да бъде държан отговорен за класифицираната информация, изтекла в сайта. По думите им е възможно той да бъде осъден на смърт.

Коментарът от шведска страна беше, че той е бил призован на разпит докато е бил на територията на скандинавската държава, но не се е отзовал.

Припомняме, името на Джулиан Асандж нашумя особено след скандалните публикации на Уикилийкс от края на месец ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Тогава съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара. На 14 декември съдът го пусна под гаранция. Хакери, съпричастни с делото на WikiLeaks, сринаха системите на няколко големи финансови институции, след като те спрях да приемат дарения за сайта.

Самият Асандж в по-новите си изказвания често намеква, че следващите му цели са големите банки и корпорации и че се е застраховал в случай, че се случи нещо с живота му.

Италианската версия на списание Rolling Stone обяви Асандж за рок звезда на годината в Италия. В края на миналата година американското списание „Time" пък обяви Асандж заЧовек на годината."