Екстремисти са атакували с гранатомет алжирско газово находище, разработвано от норвежката „Статойл” и британската компания „Бритиш петролиум”. Няма жертви и щети, съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от компаниите и други източници.

Енергийната инфраструктура в Алжир е сериозно охранявана от армията, особено след като през 2013 г. ислямистки екстремисти нападнаха газовото находище „Аменас”, също оперирано от „Бритиш петролиум” и „Статойл”. По време на нападението тогава бяха убити 40 работници.

В свое съобщение от „Статойл” обявиха, че газовото съоръжение е било ударено от снаряди от разстояние.

„Рано сутринта, три или четири снаряда от гранатомет удариха централното съоръжение. Няма жертви и повреди”, казва източник на „Ройтерс”.

Алжирската армия охранява района и е започнала преследване на нападателите. В свое съобщение „Бритиш Петролиум” съобщи, че съоръжението е било затворено от съображения за сигурност.

Нападенията на екстремисти в Алжир, един от основните доставчици на газ за Европа, станаха по-редки, след като северноафриканската държава излезе от войната с ислямистките бойци през 1990 г. Тогава загинаха около 200 000 души.

„Ал Кайда в Ислямски Магреб” и нейните филиали, както и бойци, свързани с „Ислямска държава”, обаче са активни в отдалечени части на страната, главно в пустинята на юг и планините, източно от столицата Алжир.

Алжир и други държави в Северна Африка са все по-загрижени от бързото разрастване на „Ислямска държава” през границите им с Либия, където екстремистката групировка е превзела град Сирт и атакува петролни находища и пристанища.