Екстремисти в Колумбия рано в сряда убиха най-малко девет войници и раниха други девет, съобщи Fox News. Това е станало при нападение срещу военен пост в размирен регион близо до границата на страната с Венецуела.

Военните не дават допълнителни подробности за нападението в Ел Кармен в щата Норте де Сантандер. Но предварителната оценка показва, че е извършено от Армията за национално освобождение, или ELN, последната активна партизанска група в страната.

Това е най-сериозната атака на партизаните от ноември, когато те възобновиха мирните преговори с правителството. Тя ще усложни усилията на първия ляв президент на Колумбия Густаво Петро да донесе пълен мир на нацията от 50 милиона.

Дисиденти от ФАРК обявиха примирие в Колумбия

Дисиденти от ФАРК обявиха примирие в Колумбия

Те отказаха да сложат оръжие преди 6 години, когато бе постигнато споразумението

Петро осъди атаката в "Туитър" като удар върху мира. Той уточни, че седем от убитите са били войници на задължителна военна служба, а двама са били офицери.

Командващият колумбийската армия, генерал-майор Хелдер Хиралдо, каза, че армията ще продължи операциите в района срещу ELN и ще подаде жалба за "сериозното нарушение на човешките права и международното хуманитарно право".

Някои селски райони на Колумбия все още са в хватката на наркобанди и бунтовнически групи въпреки историческото мирно споразумение през 2016 г. Основана през 1964 г. и първоначално вдъхновена от кубинската революция, ELN сега разполага с около 2000 до 4000 войници в Колумбия и съседна Венецуела. Правозащитни организации съобщиха, че групата управлява маршрути за трафик на наркотици и незаконни златни мини. Атаките на ELN провалиха мирните преговори в миналото.

Припомняме, че след мирното споразумение самата ФАРК се превърна в политическа партия, която има гарантиран малък брой места в Конгреса.