Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви ново извънредно положение, съобщава "Ройтерс".

Мярката влиза в сила за седем от 24-те провинции на страната, както и в един район от друга провинция. Причината е увеличаването на броя на насилствените смъртни случаи и на други престъпления там.

Извънредното положение ще продължи 60 дни в провинциите Гуаяс, Ел Оро, Санта Елена, Манаби, Сукумбиос, Орелана и Лос Риос, както и в един район на провинция Асуай, съгласно указ, подписан от Нобоа. През януари той обяви, че Еквадор е във война и определи 22 престъпни групировки като терористични групи.

Президентът на Еквадор с лекота печели референдума за сигурността

Президентът на Еквадор с лекота печели референдума за сигурността

Според бързо преброяване на гласовете от националния избирателен съвет на Еквадор

Указът ще бъде внесен в Конституционния съд. По-рано този месец съдът постанови, че предишното обявяване на извънредно положение в пет провинции не е било достатъчно обоснована, което го прави невалидно.

Силите за сигурност ще могат да влизат на частни адреси и да прихващат кореспонденция в набелязаните провинции без предварително разрешение, уточнява се в указа.

Нобоа приписва насилието - включително нахлуването през януари в телевизионно студио на въоръжени мъже и масовото вземане на надзиратели в затвора като заложници - на наркобандите, които пренасят кокаин от Колумбия и Перу през Еквадор.

Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Арестуваните са съдии, адвокати и полицаи

И преди това той е обявявал извънредно положение, за да увеличи полицейските и военните операции, предназначени за борба с хилядите убийства и други престъпления.

Правителството твърди, че насилствените смъртни случаи са намалели с 28% през първите месеци на годината в сравнение със същия период на 2023 г., но признава, че други престъпления, като отвличания и изнудване, са се увеличили.

Главната прокуратура разследва осем извънсъдебни убийства, за които се съобщава, че са извършени по време на последното извънредно положение в страната, след като правозащитни групи предупредиха, че властите не предприемат стъпки за предотвратяване на злоупотреби.