Кралица Елизабет ще представи в четвъртък законодателната програма на премиера Борис Джонсън, включваща обещание да върне в парламента законопроекта за оттеглянето от ЕС (EU Withdrawal Agreement bill) преди Коледа, съобщи премиерската канцелария, цитирана от Ройтерс.

Речта на кралицата, написана от правителството, представя подробно всички законопроекти, които то планира да прокара през предстоящата година. Монархът я прочита от трона в позлатената зала на Камарата на лордовете. Тазседмичната реч ще бъде втората за кралицата за два месеца. Тя вече прочете една на 14 октомври, малко преди да бъдат свикани предсрочните избори, след продължителната безизходица в парламента по правителствения план за Брекзит.

Кралица Елизабет II за първи път коментира Брекзит

Кралица Елизабет II за първи път коментира Брекзит

Великобритания очаква ново партньорство...

Октомврийската реч изложи 22 нови проектозакона, сред които няколко, предвиждащи по-твърдо отношение към престъпници-чужденци и извършители на сексуални престъпления, и нови мерки за защита на жертви на домашно насилие. Канцеларията на премиера вчера обеща приемственост на новата реч с тази от октомври, с някои допълнения за укрепване на съдебната система и законопроект за многогодишна рамка за финансиране на Националната здравна служба. Главният приоритет обаче ще бъде осигуряването на парламентарно одобрение за текста, който ще изведе Великобритания от Европейския съюз, или както заяви Джонсън в петък, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари - "никакви "не", "но" или "може би".

Властите на Острова се готвят за кончината на Елизабет II

Властите на Острова се готвят за кончината на Елизабет II

Кралицата е най-дълго управлявалия монарх

Речта на кралицата ще включва също планове за осигуряване на по-добро обслужване в железопътния транспорт, за по-голяма защита за наемателите, както и забрана за местните власти да бойкотират продукти от други страни, например Израел, припомня БТА.