Държавите от ЕС трябва да използват всички налични ваксини за борба с пандемията на коронавирус, тъй като е твърде рано да се каже коя от тях е най-добрата. Това заявиха от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в четвъртък.

Коментарите идват, след като няколко държави ограничиха използването на така наречените векторни ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson поради случаи кръвни съсиреци след поставяне и вместо това избират РНК препаратите на Pfizer и Moderna.

"Все още сме в пандемия и е много важно в тази борба да използваме всички налични възможности, каза Марко Кавалери, председател на работната група на Европейската агенция по лекарствата за COVID-19.

EMA решава през юли да ваксинира ли тийнейджъри с Moderna

EMA решава през юли да ваксинира ли тийнейджъри с Moderna

Компанията очаква одобрение и от САЩ

EMA по-рано тази седмица отрече, че Кавалери е предложил в интервю за италиански вестник да отпадне ваксината AstraZeneca дори за хора над 60 години.

Припомняме, че по-рано тази седмица стана ясно, че одобрението от Европейския съюз на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" ще бъде отложено, тъй като срокът за подаване на данни 10 юни е бил пропуснат. Отлагането вероятно ще е до септември, може би до края на годината", посочи официалният представител, говорейки при условие да остане анонимен.

Ваксината на германската компания CureVac показа под 50% ефективност срещу COVID-19

Ваксината на германската компания CureVac показа под 50% ефективност срещу COVID-19

Във втората фаза участваха 40 000 доброволци…