Ваксината срещу COVID-19 на германската биофармацевтична компания CureVac не е постигнала очакваните показатели за ефективност при втората фаза от клиничните изпитания, съобщи Дойче веле.

"В безпрецедентни до днес условия, свързани с наличието на най-малко 13 варианта на вируса, в групата участници в изпитанията резултатите от междинния анализ показаха предварителна ефективност от 47 процента по отношение на COVID-19 при всички степени на тежест на заболяването. Така по статистически показатели кандидат-ваксината не успя да изпълни критериите, за да бъдат признати изпитанията за успешни." - се казва в документ на компанията.

Коронавирус: Европейският регулатор започва оценка на CureVac

Коронавирус: Европейският регулатор започва оценка на CureVac

Предварителните данни показват, че ваксината на немската фирма произвежда антитела

По данни на CureVac, първите междинни анализи показват, че ефективността на препарата CVnCoV зависи от възрастта участниците в изпитанията и от различните варианти на вируса.

"Заради големия брой варианти на вируса е много важно да се разработват ваксини от второ поколение, тъй като нови варианти се появяват отново и отново", подчерта шефът на CureVac Франц-Вернер Хаас.

Втората фаза от междинните изпитания на кандидат-ваксината на CureVac премина в няколко страни с участието на 40 хиляди доброволци.

СЗО препоръчва за използване ваксини с ефективност над 50%, като при някои от вече одобрените препарати ефективността е много над това ниво.

Същевременно американската независима комисия DSMB потвърди, че кандидат-ваксината CVnCoV е с високо ниво на безопасност. Очаква се окончателните данни за ефективността на препарата да бъдат получени през близките седмици. Изследванията на ефективността ще продължат до получаването на окончателните резултати, съобщават производителите.

В Германия и ЕС тази ваксина породи големи очаквания. ЕС поръча от нея 405 милиона дози - повече от количествата заявени за който и да е друг препарат срещу COVID-19.

През лятото на 2020 г. листването на акциите на CureVac на американската борса Nasdaq предизвика еуфория сред инвеститорите, но след неуспеха при междинните клинични изпитания цената им се срина с 52 процента.

Германия купи дял от компанията за ваксини CureVac

Германия купи дял от компанията за ваксини CureVac

Компанията разработва ваксина против коронавируса