Европейската народна партия обяви, че е днес официално е приключила процедурата по излъчване на кандидати за председател на Европейската комисия от редиците на политическата сила, която бе в ход от 13 февруари.

Трима кандидати ще се борят за правото да бъдат издигнати за поста - бившият латвийски министър-председател Валдис Домбровскис, бившият премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и настоящият френски еврокомисар Мишел Барние.

Утре започва двудневният конгрес на ЕНП в Дъблин, където Политическата асамблея на партията ще разгледа входираните документи и ще реши кои от желаещите да заемат поста ще бъдат допуснати до гласуване. На 7 март, по време на заключителното заседание, поканените близо 800 делегати ще изберат кой от претендентите да бъде излъчен за единствен кандидат на ЕНП за шеф на еврокомисарите през следващите пет години. Очаква се името на избраника да стане известно около 15:00 часа българско време.

С най-големи шансове е 59-годишният Юнкер, чиято кандидатура бе внесена на 27 февруари, след като политикът получи подкрепата на своята Християнска социална партия и повечето големи политически сили, които влизат в състава на ЕНП, включително и на Християндемократическия съюз в Германия.

Европейската народна партия е най-голямата дясноцентристка сила в Европейския парламент, състояща се от 73 национални партии от 39 държави.  Към момента партията разполага с 13 свои еврокомисари в Брюксел.