В резолюция, с която се отбелязва една година от войната на Русия срещу Украйна, членовете на ЕП категорично осъдиха агресията на Москва и потвърдиха непоколебимата си солидарност с народа и правителството на Украйна.

Резолюцията бе приета с 444 гласа "за", 26 гласа "против" и 37 "въздържал се", съобщават от ЕП.

Членовете на ЕП призоваха да се обмисли сериозно възможността за доставка на изтребители, хеликоптери, подходящи ракетни системи и значително увеличаване на боеприпасите за Украйна. Те посочват, че Украйна трябва да може не само да се защитава, но и да си възвърне пълния контрол върху цялата си международно призната територия.

Резолюцията подкани държавите членки на ЕС да приемат десетия пакет от санкции срещу Русия и нейните съюзници до края на февруари и значително да разширят обхвата му. В резолюцията се настоява също така ЕС, държавите членки и техните съюзници да направят по-ефективни вече въведените санкции и да предприемат спешни стъпки за блокиране на всеки опит за заобикаляне на тези ограничителни мерки.

В перспектива членовете на ЕП настояват за завършване на правния режим, който позволява конфискуването на руски активи, замразени от ЕС. След това тези активи трябва да бъдат използвани за възстановяване на страната и за обезщетяване на жертвите на руската агресия. Те също така подчертават, че след края на войната Русия ще трябва да изплати сериозни обезщетения, за да допринесе значително за възстановяването на Украйна.