Европейският парламент прие доклада за напредъка на Бивша югославска република Македония по пътя към членство в ЕС.

В подкрепа на доклада гласуваха 601 депутати.

52 гласа са били "против", а 30 са "въздържали се", съобщават от пресслужбата на ЕП.

Одобреният текст призовава Македония и Гърция да подновят незабавно преговорите "за постигане на компромисно решение, така че въпросът да не продължава да представлява пречка за членството на Бившата югославска република Македония в международни организации".

Сериозни забележки в доклада се отправят във връзка с отношенията на Македония спрямо съседите й на Балканския полуостров.

Приветства се конструктивната позиция за статута на Косово, както и подписването на споразумения за свободна търговия със Сърбия и Косово.


 

Смесени комитети по въпросите на образованието и историята със съседните държави, за да се прегледат несъответствията и погрешно тълкуване на историята. 

Препоръчва се обаче воденето на подобна политика в отношенията с Албания, България и Гърция, особено в областта на транспорта и комуникациите.
Депутати призовават правителството на Македония да завърши бързо оставащата част от железопътната връзка между Скопие и София.

Като положителна стъпка е посочена инициативата за създаване на смесени комитети по въпросите на образованието и историята със съседните държави-членки на ЕС, с "цел преглед на евентуалните несъответствия и погрешно тълкуване на историята".

Текстът отчита значителния напредък, постигнат след последния подобен доклад, който бе публикуван от Комисията през ноември 2007 г.

Изказва се пожелание за започване на преговорите преди края на 2008 г. Депутатите отбелязват, че продължителният статут на кандидат за членство без да е определена дата за започване на преговорите не влияе положително на обществените нагласи в Македония.
Започването на преговори се посочва като допълнителен гарант за стабилността на Балканите.

Положителна оценка получават постоянните усилия и постиженията при прилагането на Охридското рамково споразумение и признаването многоетническия характер на държавата.

Посочва се напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията през 2007 г., както и в борбата срещу трафика на хора и наркотици. Правителството е поздравено за своите успехи в икономическата сфера.

В доклада се отчитат продължаващите трудности при достъпа до страните от ЕС и и се призовава Комисията да положи всички усилия за бързо завършване на диалога за либерализиране на визовия режим.

Гласуването беше отложено за днес след проведения на 9 април дебат, за да могат политическите групи да постигнат компромис по проблема с Гърция, заради спора относно името на страната.