Европейският парламент подкрепи проектозакон, който гарантира, че когато родителството е установено от държава от ЕС, останалите държави членки ще го признаят.

"За" гласуваха 366 депутати, 145 "против", а 23 "въздържал се" евродепутатите подкрепиха проектозакон, който гарантира, че когато родителството е установено от държава от ЕС, останалите държави членки ще го признаят. Целта на закона е да се гарантира, че децата се ползват от същите права съгласно националното право по отношение на образованието, здравеопазването, упражняването на родителски права или наследяването.

Когато става въпрос за установяване на родителство на национално равнище, държавите членки ще могат да решат дали да приемат сурогатно майчинство, но от тях ще се изисква да признаят родителството, установено от друга държава от ЕС, независимо от начина, по който детето е било заченато, родено или какъв вид семейство има.

Държавите членки ще имат възможността да не признават родителството, ако това е явно несъвместимо с обществената им политика, въпреки че това ще бъде възможно само в строго определени случаи. Всеки случай ще трябва да се разглежда индивидуално, за да се гарантира, че няма дискриминация, например срещу деца с родители от един и същ пол.

Освен това евродепутатите подкрепиха въвеждането на европейски сертификат за родителство, който има за цел да намали бюрокрацията и да улесни признаването на родителството в ЕС. Въпреки че няма да замени националните документи, той може да се използва вместо тях и ще бъде достъпен на всички езици на ЕС и в електронен формат.

След консултации с ЕП, правителствата на държавите от ЕС ще вземат решение с единодушие относно окончателния вид на правилата.

Граждански организации скочиха на европейският регламент за признаване на родителството

Граждански организации скочиха на европейският регламент за признаване на родителството

Те посочват. че регламента ще доведе до редефиниране на брака, родителството и до нарушаване на правата на детето