Европейският парламент прие мандат за формирането на специална комисия, която да разгледа процедурата на ЕС за даването на разрешения за употреба на пестициди.

Създаването на специалната комисия идва в отговор на изразените опасения от страна на евродепутатите относно риска от хербицидната субстанция глифозат. Лицензът за неговото разпространение в ЕС беше подновен от държавите членки за петгодишен период през ноември миналата година.

Специалната комисия ще има задача да оцени процедурата за даването на разрешения за употреба на пестициди в ЕС; Потенциални пропуски в начина, по който е направена научната оценка на въздействието на тези вещества и одобрението за тяхната употреба; Ролята на Европейската комисия при подновяването на лиценза за глифозат; Възможни конфликти на интереси в процедурата за одобрение; Ролята на агенциите на ЕС и дали те разполагат с достатъчно човешки и финансови ресурси за изпълнението на техните задължения.

Срокът, за който се формира специалната комисия, която ще има 30 членове, ще бъде девет месеца след първото ѝ заседание. Тя ще изготви окончателен доклад за своите фактически констатации и препоръки, които ще бъдат одобрени от Парламента в пленарна зала.

В ЕС пак не се разбраха за глифозата

В ЕС пак не се разбраха за глифозата

Не бе постигнато квалифицирано мнозинство

В резолюция, гласувана през октомври, Парламентът заяви, че публикуването на така наречените "документи на Монсанто" - вътрешни документи на фирмата, която притежава правата и произвежда пестицида Roundup®, чийто основен активен продукт е глифозатът, поставят под съмнение надеждността на някои проучвания, използвани в оценката на ЕС за безопасността на глифозата.

Процедурата за одобрение на ЕС, включително научната оценка на въздействието на тези вещества, следва да бъде основана само на публикувани, рецензирани и независими проучвания, възложени от компетентни публични органи, казаха евродепутатите. Ето защо агенциите на ЕС следва да бъдат подсилени с достатъчни финансови и човешки ресурси, за да могат да работят на необходимото ниво.

Проучване на ЕП:  Разрешаване употребата на пестициди в ЕС: фокус върху глифозата.