Турският президент Реджеп Ердоган обвини гръцкия премиер в лъжa, предаде АФП. Това изявление бе направено в отговор на обвиненията на Атина, че Анкара инструментализира миграцията. Ердоган направи изявлпението по време на телевизионна пресконференция с гостуващия унгарски премиер Виктор Орбан.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза във вторник, че Гърция е прихванала лодки, пристигнали от Турция, отричайки твърденията за отблъскване на гръцките власти.

"Така че вместо да прехвърляте вината върху Гърция, трябва да търсите отговорност онези, които систематично инструментализират миграцията", каза Мицотакис.

"Гърция е тази, която осъжда бежанците на смърт в Средиземно и Егейско море, зааяви Ердоган, като добави, че Турция разполага с всички документи, за да докаже твърденията му. Нямам представа как Гърция ще се справи, ако Турция отвори вратите за мигранти, опитващи се да стигнат до Европа, както направи за кратко по време на ескалацията на спора в началото на миналата година, каза Ердоган.

Гърция иска да удължи оградата по границата с Турция

Гърция иска да удължи оградата по границата с Турция

Предложението е оградата да покрива разстоянието до Тихеро

Турция подписа споразумение на стойност 6 милиарда евро с Европейския съюз през 2016 г. за спиране на потока от мигранти, след като повече от милион души избягаха в Европа през 2015 г.

Турция е приела около 3,6 милиона бежанци от конфликта в Сирия и често се използва като транзитна страна към Европа от мигранти от много страни, включително Афганистан.

Анкара и Атина често са в противоречие относно миграцията, като съюзниците от НАТО се обвиняват взаимно, че не са спазили споразумение за ограничаване на мигрантския поток, преминаващ през Турция към Европа.

350 военни са изпратени да възстановяват оградата по границата ни с Турция

350 военни са изпратени да възстановяват оградата по границата ни с Турция

Те ще подпомагат работата на "Гранична полиция"