Последните часове на президентската надпревара в Турция стават все по-горещи, тъй като Реджеп Тайип Ердоган се опитва да удължи 20-годишното си управление с още пет години.

В навечерието на втория тур на изборите в неделя съперникът на опозицията Кемал Кълъчдароглу привлече гласовете на националистите, като обеща да експулсира милиони сирийски бежанци.

Президентът го обвини в реч на омразата и заяви, че победата на Кълъчдароглу ще бъде победа за терористите.

Кандидатът на опозицията изостана на първия тур с 2,5 млн. гласа.

Президентът е фаворит, но неговият съперник смята, че разликата все още може да бъде намалена - или от 2,8 млн. поддръжници на ултранационалистическия кандидат, който остана трети, или от осемте милиона избиратели, които не се явиха на първия тур.

Преди да приключат кампаниите си в събота вечерта, Ердоган отбеляза годишнината от преврата през 1960 г. с посещение в мавзолея на екзекутирания министър-председател.

Това беше напомняне на избирателите, че през 2016 г. той се е изправил срещу опит за преврат и че правителството ще бъде в безопасност в неговите ръце.

Третият претендент подкрепи Ердоган за балотажа в неделя

Третият претендент подкрепи Ердоган за балотажа в неделя

Той похвали национализма в програмата на сегашния президент

Съперникът му се срещна с група жени, засегнати от икономическата криза в Турция, и обеща, че ако бъде избран, ще живее скромно, а не в президентския дворец.

В продължение на четири часа тази седмица г-н Кълъчдароглу отговаряше на въпроси на публиката в канала в YouTube, наречен BaBaLa TV. По последни данни предаването е достигнало 24 милиона гледания, а населението на Турция е 85 милиона души.

Ердоган: Имам специални отношения с Путин

Ердоган: Имам специални отношения с Путин

Politico: Реджеп Тайип Ердоган ♥ Владимир Путин

Международните наблюдатели твърдят, че гласоподавателите може би са имали истински избор, но че Турция "не е изпълнила основните принципи за провеждане на демократични избори".

През последните шест години президентът Ердоган не само натрупа огромни правомощия, но и потисна инакомислието, а политическите му опоненти бяха хвърлени в затвора, обобщи Би Би Си.

В очакване на победа на Ердоган и по-нататъшна икономическа нестабилност финансовите пазари реагираха с рекордно нисък курс на турската лира спрямо долара в петък.

Ще изгоня всички бежанци от Турция, зарича се съперникът на Ердоган

Ще изгоня всички бежанци от Турция, зарича се съперникът на Ердоган

Преди втория тур на изборите в Турция претендентът Кемал Кълъчдароглу разгорещи мигрантите.

Търсенето на чуждестранна валута рязко нарасна и нетните валутни резерви на централната банка преминаха в отрицателна територия за първи път от 2002 г. насам.