Турският президент Реджеп Ердоган в събота за пореден път призова ислямските страни трябва да сформират съюз срещу, по думите му, "нарастващата заплаха от експанзията на Израел", съобщава "Ройтерс".

Той направи коментара, след убийството в петък от израелските войски на жена с турско и американско гражданско, участваща в протест срещу разширяването на заселниците в окупирания от Израел Западен бряг.

"Единствената стъпка, която ще спре израелската арогантност, бандитизъм и държавен тероризъм, е съюзът на ислямските страни", каза Ердоган на събитие на асоциацията на ислямските училища близо до Истанбул.

Той каза, че неотдавнашните стъпки, които Турция е предприела за подобряване на връзките с Египет и Сирия, са насочени към "формиране на линия на солидарност срещу нарастващата заплаха от експанзионизъм", която според него също застрашава Ливан и Сирия.

Ердоган беше домакин на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Анкара тази седмица и те обсъдиха войната в Газа и начините за по-нататъшно възстановяване на отдавна замразените им връзки по време на това, което беше първото подобно президентско посещение от 12 години.

Връзките между тях започнаха да се размразяват през 2020 г., когато Турция започна дипломатически усилия за облекчаване на напрежението с отчуждени регионални съперници, включително Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

При израелски удари в Газа загинаха 27 палестинци

При израелски удари в Газа загинаха 27 палестинци

Ударите бяха нанесени, докато се извършваха ваксинации срещу полиомиелит

Ердоган каза през юли, че Турция ще отправи покана към сирийския президент Башар ал-Асад "по всяко време" за евентуални преговори за възстановяване на отношенията между двете съседки, които прекъснаха връзките си през 2011 г. след избухването на гражданската война в Сирия.

Израел не коментира веднага изказванията на Ердоган в събота.

Израелската армия заяви след инцидента в петък, че проучва съобщенията, че чуждестранна гражданка е била убита. Подробностите за инцидента и обстоятелствата, при които е била улучена, се проверяват.

Няма незабавен коментар за инцидента от петък от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Ердоган зове ислямските страни да окажат натиск за мир в Газа

Ердоган зове ислямските страни да окажат натиск за мир в Газа

Подкрепа за Абас

Междувременно, при израелски удари в Газа ден по-рано бяха убити 27 палестинци. Това стана, докато здравните служители възобновяваха ваксинациите срещу детски паралич на още десетки хиляди деца в анклава.

Споразумението за спиране на огъня в Газа е съгласувано на 90%, но има няколко критични въпроса, които остават. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. 

Президентът на САЩ Джо Байдън изложи предложение за триетапно прекратяване на огъня на 31 май, но оттогава остават пропуски по окончателното споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа. Хамас отхвърли варианта да има каквото и да е израелско присъствие във Филаделфийския коридор, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху настоя, че Израел няма да изостави коридора.

Израелски атаки в Газа убиха 33 палестинци, но ваксинацията продължава

Израелски атаки в Газа убиха 33 палестинци, но ваксинацията продължава

Сред убитите има четири жени в южния град Рафах и осем души близо до болница в град Газа на север

Израелският премиер даде в сряда пресконференция на английски език за чуждестранната преса, изяснявайки позицията си за преговорите по споразумението с "Хамас", което има за цел да осигури прекратяване на огъня в Газа.

Той също така засегна и темата за държаните в плен израелски заложници.

Нетаняху обвини "Хамас", че те са отхвърлили всички елементи от предложението за прекратяването на огъня в Газа.

По-рано тази седмица Турция, пет арабски страни, включително регионалната сила Саудитска Арабия, и Палестинската власт призоваха Израел да изтегли войските си от Филаделфийския коридор.