Израелските сили убиха 33 палестинци в Газа през последните 24 часа, докато се биеха с водените от "Хамас" екстремисти, съобщиха палестински официални лица във вторник. Кратките паузи в боевете позволиха на медиците да проведат трети ден ваксинации срещу детски паралич, предава "Ройтерс".

Сред убитите има четири жени в южния град Рафах и осем души близо до болница в град Газа на север, съобщи Палестинската гражданска служба за извънредни ситуации. Други са били убити при отделни въздушни удари на цялата територия, се казва в съобщението.

Израелската армия каза, че е убила осем палестински въоръжени мъже, включително старши командир на "Хамас", който е участвал в атаките на 7 октомври в Израел, в команден център близо до арабската болница Ал-Ахли в град Газа.

В изявление се казва, че Ахмед Фози Назер Мухамад Уадиа е поел командването на "клането на цивилни, извършено от терористите на Хамас" в израелската общност Нетив ХаАсара близо до границата с Газа. Нямаше коментар от Хамас.

Най-малко 48 души загинаха в Газа преди планираната ваксинация срещу детски паралич

Най-малко 48 души загинаха в Газа преди планираната ваксинация срещу детски паралич

Бойци от Хамас, Ислямски джихад и други групировки се бият срещу израелските сили

Въоръжените крила на "Хамас" и "Ислямски джихад" заявиха, че се бият с израелските сили в предградието Зейтун на град Газа, а също и в Рафах и Хан Юнис на юг.

Въпреки това Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е изпреварила целите си за ваксинации срещу полиомиелит в Газа във вторник. Това е трети ден от масова кампания, която е ваксинирала около една четвърт от децата под 10 години.

Кампанията, която беше ускорена от откриването на първия случай на детски паралич при бебе в Газа миналия месец, разчита на ежедневни осемчасови паузи в боевете между Израел и бойците на Хамас в определени райони на обсадения анклав.

Дипломатическите усилия за осигуряване на постоянно прекратяване на огъня и освобождаване на чуждестранни и израелски заложници, задържани в Газа, и връщане на много палестинци, задържани от Израел, обаче са в застой.

САЩ напускат преговорите за примирие в Газа?

САЩ напускат преговорите за примирие в Газа?

Ако не бъде постигнато споразумение през следващите две седмици

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че израелските войски ще останат във Филаделфийския коридор в южния край на Газа, една от основните пречки при постигането на споразумение за прекратяване на боевете и връщане на заложници.

"Хамас" иска споразумение за прекратяване на войната и извеждане на израелските сили от цялата Ивица Газа, но казва, че подобно условие, наред с някои други, би попречило на сделката. Нетаняху казва, че войната може да приключи само когато "Хамас" бъде изкоренен.

Ваксинацията в Газа върви по-добре от очакваното, отчита СЗО

Ваксинацията в Газа върви по-добре от очакваното, отчита СЗО

Вече са ваксинирани около 1/4 от децата под 10-годишна възраст