Световната здравна организация заяви, че е изпреварила целите си за ваксинация срещу полиомиелит в Газа, съобщава "Ройтерс".

Днес е третия ден от масовата кампания и вече са ваксинирани около 1/4 от децата под 10-годишна възраст.

Кампанията, която беше ускорена след откриването на първия случай на полиомиелит при бебе в Газа миналия месец, разчита на ежедневни осемчасови паузи в боевете между Израел и бойците на "Хамас" в определени райони на обсадения анклав.

Рик Пеперкорн, представител на СЗО за окупираните палестински територии, съобщи, че са ваксинирани повече от 161 000 деца под 10-годишна възраст в централната част на Газа през първите два дни от кампанията си, в сравнение с очакваните около 150 000.

Това възлиза на около 1/4 от цялото население, към което е насочена кампанията за спиране на разпространението на болестта, която може да причини парализа и дори смърт при малки деца.

Ваксинация срещу полиомиелит спира боевете в Газа за 7 дни

Ваксинация срещу полиомиелит спира боевете в Газа за 7 дни

Палестинската групировка "Хамас" се съгласила, но с условия към Израел

"Досега нещата вървят добре", отчете той. "Хуманитарните паузи засега работят. Имаме още 10 дни".

Здравните екипи ще се преместят в южната част на Газа по-късно тази седмица, където се стремят да достигнат до около 340 000 деца, след което ще се насочат и към Северна Газа, допълни Пеперкорн.

По негови думи се смята, че някои деца в южната част на Газа са извън договорената зона за паузите и преговорите продължават, за да се достигне до тях.

СЗО твърди, че най-малко 90% от децата в Газа трябва да бъдат ваксинирани, за да има ефект кампанията и да се предотврати разпространението на полиомиелит както в Газа, така и зад граница.

Израел уби десетки палестинци, докато ваксинацията в Газа продължава

Израел уби десетки палестинци, докато ваксинацията в Газа продължава

Най-малко 48 души в анклава са загинали за денонощие