Израелските сили убиха най-малко 48 палестинци през последното денонощие в ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

На този фон медиците втори ден провеждат ваксинации срещу детски паралич на деца в анклава.

Палестинските служители и представители на ООН твърдят, че над 80 000 деца са били ваксинирани в централните райони на Газа в неделя - първия ден от кампанията.

"Хамас" и Израел се споразумяха за кратки паузи в сраженията, така че кампанията за ваксиниране на около 640 000 деца да може да продължи. Не са регистрирани нарушения в близост до ваксинационни пунктове.

Седем палестинци бяха убити при два израелски въздушни удара срещу град Газа, а при други два въздушни удара загинаха шестима в Бурейдж и Нусейрат - два от осемте исторически бежански лагера в ивицата Газа.

Въоръжените крила на "Хамас" и "Ислямския джихад" посочиха, че техни бойци са влезли в сблъсъци с израелските сили на север, юг и в някои централни райони на Газа с противотанкови ракети и минометен огън.

Най-малко 48 души загинаха в Газа преди планираната ваксинация срещу детски паралич

Най-малко 48 души загинаха в Газа преди планираната ваксинация срещу детски паралич

Бойци от Хамас, Ислямски джихад и други групировки се бият срещу израелските сили

Агенцията на ООН за палестинските бежанци отново призова за незабавно прекратяване на огъня, за да се гарантира успешна и безопасна ваксинационна кампания.

"Само на първия ден екипите и партньорите на Агенцията ваксинираха около 87 000 деца. Продължават усилията да се предостави на децата тази ключова ваксина, но това, от което най-много се нуждаят, е незабавно прекратяване на огъня", подчертават от агенцията.

Израел и "Хамас" продължават взаимно да се обвиняват за неуспеха да се сключи примирие, което да сложи край на войната и да постигне освобождаването на израелски и чуждестранни заложници, задържани в Газа, както и на много палестинци, държани в Израел.

11-месечната война в Газа започна, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел, убиха 1200 души и взеха над 250 заложници.

Оттогава приблизително 40 786 палестинци са загинали, а над 94 000 са били ранени в Газа.

Днес в Израел избухнаха протести, докато профсъюзите и бизнеса се опитваха да окажат натиск върху правителството на премиера Бенямин Нетаняху да постигне споразумение за връщане на останалите израелски заложници в родината им. Недоволството бе отприщено, след като през уикенда телата на шестима заложници бяха открити в тунел в южната част на Газа.

Израел удари хуманитарен конвой в Газа

Израел удари хуманитарен конвой в Газа

Израелските сили убиха двама палестинци на Западния бряг