Израелският премиер Бенямин Нетаняху даде в сряда пресконференция на английски език за чуждестранната преса, изяснявайки позицията си за преговорите по споразумението с "Хамас", което има за цел да осигури прекратяване на огъня в Газа.

Той също така засегна и темата за държаните в плен израелски заложници.

Нетаняху обвини "Хамас", че те са отхвърлили всички елементи от предложението за прекратяването на огъня в Газа.

От "Хамас" отхвърлиха всичко... Надявам се това да се промени, защото искам да изкараме заложниците", посочи Нетаняху.

В същото време малко преди пресконференцията на Нетаняху различни израелски медии публикуваха данни, че той е предявил нови искания към обсъжданото споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложниците.

Според разкритията Нетаняху добавил новите си условия в последния момент преди началото на преговорите за прекратяване на огъня, с което и ги провалил.

Препъни камък в настоящите преговори за прекратяване на близо 11-месечната война е така нареченият Филаделфийски коридор, граничната зона между ивицата Газа, Египет и Израел.

Защо Филаделфийският коридор предизвиква такива търкания?

Нетаняху обяви, че ако израелските въоръжени сили напуснат коридора, това би означавало, че Тел Авив отстъпва пред исканията на "Хамас". Премиерът настоя, че не желае да се откаже от израелското присъствие в тази зона.

От своя страна "Хамас" настоява за пълно изтегляне на Израел от Филаделфийския коридор, като условие за подновяване на блокираните преговори, водени с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

Появи се информация, че при едно многоетапно споразумение за примирие Израел би напуснал Филаделфийския коридор във втората му фаза, докато "Хамас" иска това да се случи през първата фаза.

Израелският премиер обясни, че изтеглянето на военните от коридора би означавало, че те намаляват натиска си върху "Хамас", нещо, което той не би искал да се допусне, поне докато не бъде намерен механизъм, който да гарантира, че коридорът не се използва от групировката за превъоръжаване чрез контрабанда на оръжия.

Междувременно стана ясно, че обществената подкрепа за плановете на Нетаняху да запази присъствието на Израел във Филаделфийския коридор е намаляла.

Според проучване на обществената телевизия "Кан" около 53% от обществеността вярват, че Израел трябва да напусне коридора, ако постигне сделка за връщане на заложниците у дома, а 29% казват, че смятат, че Израел трябва да запази присъствието си там дори с цената на непостигане на сделка.

Същото проучване показва и че доверието на израелските граждани в Нетаняху и в министъра им на отбраната Йоав Галант е намаляло.

Ганц критикува политиката на Нетаняху и заговори за избори в Израел

Ганц критикува политиката на Нетаняху и заговори за избори в Израел

Премиерът не разбирал кое е важното във войната

Около 61% от анкетираните твърдят, че не вярват на Нетаняху, а 50% твърдят същото за министъра на отбраната Галант.