Израел не трябва да държи войски в южната гранична зона на Газа от съображения за сигурност и не трябва да се използва като причина за предотвратяване на сделка за връщане на останалите заложници от Ивицата Газа.

Това заяви Бени Ганц, бивш генерал и началник на щаба, който беше част от военния кабинет на премиера Бенямин Нетаняху, докато напусна поста през юни, цитиран от "Ройтерс". 

По думите му, Иран, а не така нареченият Филаделфийски коридор, в южния край на Ивицата Газа, граничеща с Египет, е основната екзистенциална заплаха на Израел. Той разкритикува и липсата на истински стратегически решения. 

Ганц: Изтича времето на Израел да разреши с дипломация напрежението с "Хизбула"

Ганц: Изтича времето на Израел да разреши с дипломация напрежението с "Хизбула"

Той е решен да премахне заплахата от Ливан независимо от развитието на войната в Газа

Ганц призова също за нови избори.

Позицията на Нетаняху относно преговорите, които продължават седмици наред, като показват малко признаци на пробив, разочарова съюзниците, включително Съединените щати, и разшири разрива със собствения му министър на отбраната Йоав Галант.

Той добави, че има план за блокиране на подземни тунели на "Хамас", но Нетаняху не е насърчавал това политически.

Докато Ганц, ръководител на центристка партия, която се смята за най-голямата заплаха за оглавяване на ново правителство, говореше, докато хиляди израелци протестираха за трети пореден ден в Тел Авив в подкрепа на сделката за връщането на заложниците.

"Трябва да постигнем сделка - или на етапи, или на един етап", каза Ганц, бивш министър на отбраната. Израел трябва да организира атака срещу "Хизбула" в Южен Ливан, за да спре ежедневния ракетен обстрел и да позволи на разселените граждани на на север да се върне у дома.

Отговаряйки на Ганц, Нетаняху каза в изявление, че откакто Ганц и неговата партия напуснаха правителството, Израел е елиминирал ключови лидери на "Хамас" и "Хизбула" и е превзел коридора Филаделфийския коридор, "спасителния пояс, чрез който "Хамас" се въоръжава".

"Който не допринася за победата и връщането на заложниците, би било добре да не се намесва", каза той.

Нетаняху помоли за прошка, че не успял да върне живи шестимата заложници

Нетаняху помоли за прошка, че не успял да върне живи шестимата заложници

Протестите в Израел продължават

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху помоли за прошка, че не е успял да върне у дома шестимата заложници, чиито тела бяха намерени в Газа в събота.

Молейка за прошка, Нетаняху успя да отблъсне нова вълна от гласове в полза на постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, след като стотици хиляди израелци излязоха по улиците и стачкуваха, а президентът на САЩ Джо Байдън го разкритикува, че е трябвало да положи повече усилия, след като вече близо 11 месеца израелски граждани са държани за заложници от страна на "Хамас".

Докато Нетаняху обясняваше аргументите си, протестите продължаваха -включително пред резиденцията му - с едно искане той да се споразумее с "Хамас" за освобождаване на заложниците.

Галант призовава Нетаняху да сключи сделка за връщане на заложниците от Газа

Галант призовава Нетаняху да сключи сделка за връщане на заложниците от Газа

Той предупреди, че времето за постигане на сделка изтича