Турция трябва да се отърве от Конституцията, изготвена по време на преврата, и да я замени с по-цивилна, демократична такава. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Дейли Сабах".

"Искаме да продължим с гражданска, всеобхватна и либерална конституция", обяви той след осемчасово заседание на кабинета в столицата Анкара.

Държавният глава подчерта колко е важно да се изостави настоящата конституция, изготвена от военната хунта след преврата през 1980 г.

От 1982 г. настоящата конституция претърпя няколко изменения. Кървавият преврат от 1980 г., който доведе до ареста на стотици хиляди хора и бе съпроводен с масови съдебни процеси, изтезания и екзекуции, остава тъмен период в турската политическа история.

Ердоган предлага промяна в Конституцията, за да защити семействата от "извращения"

Ердоган предлага промяна в Конституцията, за да защити семействата от "извращения"

Турският лидер разкритикува умишленото насърчаване на еднополовите взаимоотношения

Предложените промени се фокусират върху темите за свободата, правото на сигурност, правото на справедлив процес, свободата на словото, както и върху правата на жените и хората с увреждания. Увеличаването на тези права и свободи се сблъска с пречки в бюрокрацията, които възпрепятстваха правилното им прилагане. Планът е изготвен в съответствие с наблюденията и докладите на международните механизми за наблюдение на правата на човека в сътрудничество с няколко правозащитни организации.

Сред останалите принципи на плана са човешкото достойнство като същност на всички права, под активната защита на закона; равното, безпристрастно и честно предоставяне на обществени услуги за всеки; върховенството на закона трябва да бъде укрепено във всички области като гаранция за правата и свободите и никой не може да бъде лишен от свобода поради критика или изразяване на мисъл.

Изпаряват се надеждите на Ердоган за нова конституция

Изпаряват се надеждите на Ердоган за нова конституция

Парламентарната комисия, която имаше за задача да напише

Ердоган приветства и президентската система на управление, като посочи: "Нашата страна отхвърли предложенията за връщане към старата система с волята си на изборите на 14 и 28 май. Дискусиите за парламентарната система бяха прекратени за неопределено време".

Той отбеляза, че президентската система е позволила плавен и бърз преход след изборите, което доказва ефективността ѝ.

Турция прие изпълнителна президентска система на управление през 2017 г. след обществен референдум и я приложи на практика година по-късно.

Турски официални лица изтъкнаха предимствата на новата система, като посочиха, че тя премахва неефективността и дава възможност за по-безпроблемна работа на администрацията.