Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че конституционната поправка, която неговата партия ще представи на парламента, ще защити семействата от "извратени тенденции", съобщава "Ройтерс".

С коментара си той очевидно имаше предвид законите за еднополовите бракове, приети в различни държави по света.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган се готви да внесе конституционни поправки в идните дни, които също ще гарантират граждански права на жените, носещи забрадки.

Турският лидер разкритикува това, което според него е световна тенденция за обезценяване на семейството.

"Докато единството между жената и мъжа, основано на легитимност, се презира, перверзията, неморалността и изкривените взаимоотношения се насърчават умишлено", изтъкна той.

Стотици протестираха в Турция срещу правата на гейовете

Стотици протестираха в Турция срещу правата на гейовете

По-консервативните кръгове около Ердоган

През последните години Ердоган и законодателите от ПСР втвърдиха своята реторика срещу ЛГБТ общността, често определяйки поведението на членовете ѝ като "девиантно" или "извратено ".

Считам предложението за конституционна поправка, което ще внесем в парламента през следващите дни, за важна стъпка в това отношение, посочи президентът.

Той подчерта, че има за цел да "защити семейната институция от нарастващите заплахи от извратени тенденции".

Керем Дикмен, адвокат на групата за правата на ЛГБТ общността Kaos GL, заяви, че укрепването на конституционните права на една част от обществото не трябва да води до загуба на права за друга.

Десетки задържани на гей парада в Турция

Десетки задържани на гей парада в Турция

Събитието официално бе забранено от властите

Споменаването на хомосексуалните отношения в реч за семействата "задълбочава загрижеността на ЛГБТИ лицата, които са равноправни граждани на държавата, в период, когато речта на омразата срещу тях и престъпленията от омраза са се увеличили", посочи той.

Хомосексуалността не се счита за престъпление в Турция, но спрямо нея има силно изразена враждебност.

Някога страната се смяташе за сигурно убежище за ЛГБТ общността в Близкия изток, а Истанбул беше сцена на големи прайдове, на които присъстваха десетки хиляди. Шествията обаче бяха забранени от 2015 г. насам.

ПСР и техните националистически съюзници не разполагат с мнозинство от три пети в парламента, за да приемат конституционни поправки.