Парламентът на Словения във вторник легализира еднополовите бракове, съобщи АФП. Ревизираният закон беше приет във вторник с 48 гласа "за", 29 "против" и един въздържал се.

Това е първата източноевропейска страна, която дава на гей двойките същите права като на хетеросексуалните партньори.

Конституционният съд вече постанови през юли, че еднополовите двойки могат законно да се женят и осиновяват деца, но ходът от вторник официално легализира решението.

Съдът постанови, че предишният закон дискриминира гей двойките, тъй като определя брака като съюз на мъж и жена и дава право на осиновяване само на хетеросексуални двойки.

Неговото решение суспендира спорните членове, като по този начин даде на еднополовите двойки правото да сключват брак и да осиновяват деца. Той нареди на парламента да промени закона в рамките на шест месеца.

"С тези промени ние просто заявяваме, че различията не трябва да отстъпват място на дискриминацията", каза държавният секретар Симон Малевац пред депутатите, докато представяше изменението.

"Ние признаваме правата на еднополовите двойки, които те трябваше да имат отдавна", добави той.

Основната консервативна опозиционна Словенска демократическа партия (СДС) разкритикува решението на съда и организира няколко митинга, на които присъстваха хиляди хора, за да се противопоставят на промените, които според нея противоречат на законите на природата.

"Осиновяването не е свързано с правата на еднополовите двойки, които желаят да имат дете, а с помощта за децата, каза председателят на парламентарната група на СДС Аленка Жерай пред депутатите. Дори и най-добрият баща не може да замени майка и никоя майка не може да замени баща", каза Жерай.

Общо 18 европейски страни са легализирали еднополовите бракове и повечето от тях позволяват осиновяването на гей двойки.

Гей браковете вече са законни в Швейцария

Гей браковете вече са законни в Швейцария

Правата при гей и хетеросексуалните бракове са равни

Някои европейски страни позволяват на двойки от един и същи пол да влизат в граждански партньорства, но не и да се женят, а именно Чехия, Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария и Италия.

Повечето източноевропейски страни не са легализирали гей браковете или гражданските партньорства.