Турският президентът Ердоган заявява, че идеите за "умерен"  и "неумерен" ислям, са изобретени от Запада, за да "отслабят" вярата, съобщават иранската агенция ABNA и Daily News.

Говорейки на голяма инвестиционна конференция в Рияд на 24 октомври, саудитският принц Мохамед бин Салман обещава да върне Саудитска Арабия към "умерен ислям". 

Ердоган коментира по време на конференция за предприемачество на жените на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) в президентския дворец в Анкара, че саудитският принц не притежава ислямската вяра.

"Терминът "умерен ислям" се използва отново. Патентът за "умерения ислям" принадлежи на Запада. Няма "умерен" или "неумерен", ислямът е един, а целта на тези термини е да отслабят исляма", коментира Ердоган.

"Те (саудитците) казват, че ще се върнат към умерения ислям, но те все още не дават на жените правото да управляват автомобил. Има ли такова нещо в исляма? Предполагам, че ще им дадат това право, когато се обърнат към умерения", допълва саркастично Ердоган, цитиран от ABNA.

Бин Салман е посочен за първи наследник на саудитския трон от баща му, крал Салман бин Абдулазис Ал Сауд през юни. Оттогава той участва в редица икономически и социални проекти, които представя като реформаторски.

Саудитска Арабия обеща да се върне към умерения и толерантен ислям

Саудитска Арабия обеща да се върне към умерения и толерантен ислям

"Много скоро ще сложим край на екстремизма", закани се принцът

Тези проекти се разглеждат по-скоро като консолидиране на личната власт и по-малко като осъществяване на реална промяна в страната.