Съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Турция в конфликта със сирийските кюрди, след като Анкара отхвърли възраженията си срещу плановете на алианса за отбрана на Полша и Прибалтика, коментира президентът Реджеп Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Преди срещата на върха в сряда, Турция разгневи другите членове на НАТО, като заяви, че ще блокира плана за отбрана, докато не определят кюрдската милиция YPG за терористична организация.

Пред репортери в Лондон Ердоган заяви, че Турция отказва възражението си срещу плана за Прибалтика, след като генералният секретар на НАТО Столтенберг и лидерите на Германия, Франция и Полша поискаха подкрепата на Турция.

Ердоган обяви Русия за основен партньор, а НАТО трябва да се обнови

Ердоган обяви Русия за основен партньор, а НАТО трябва да се обнови

"Ние подкрепяме продуктивното сътрудничество с Китай - нарастваща сила"

"Всички ни се обадиха и ни помолиха за подкрепа по този въпрос. След разговори с моите колеги казахме "да" на това, но не трябва да ни изоставяте в борбата срещу терора", обяснява Ердоган

Столтенберг коментира пред репортери след срещата на върха, че съюзниците не са обсъждали как да определят YPG по време на своите преговори.

Отношенията между Турция и нейните съюзници по НАТО имат редица проблеми, от решението на Анкара да купи на руски системи С-400 до политиката на Сирия.

Анкара обвинява своите съюзници, че не й предоставят достатъчно подкрепа срещу заплахи и в приютяването на повече от 3,5 милиона сирийски бежанци.

Ердоган и Тръмп с половинчасова „много продуктивна среща”

Ердоган и Тръмп с половинчасова „много продуктивна среща”

Това написа в "Туитър" Фахретин Алтън

Турция заявява, че има за цел да създаде "безопасна зона" в част от североизточна Сирия, след като изчисти района от YPG, и счита, че сирийските бежанци могат да бъдат заселени там.

Ердоган призова съюзниците да осигурят средства за неговите планове, които обсъди с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън на срещата на върха.

Ердоган коментира, че досега само една държава, която той не посочва, обещава подкрепа за плановете на Турция в Сирия.

Той допълва, че четиримата лидери са се съгласили да се срещнат отново в Истанбул през февруари.

Еспър: САЩ се изтегли от Североизточна Сирия, а Турция е ценна част от НАТО

Еспър: САЩ се изтегли от Североизточна Сирия, а Турция е ценна част от НАТО

Тръмп потвърди, че оставя войски да пазят петрола в Сирия