Турският президент Реджеп Тайип Ердоган спечели абсолютно мнозинство на президентските избори, като по този начин остава на президентския пост за още минимум 5 години, но вече с много по-големи правомощия.

Той заяви пред привържениците си тази нощ в Анкара, че Турция и турската страна излизат победители от изборите, както и "страдащите от нашия регион и всички потиснати по света".

Победа за управляващите в Турция
Обновена

Победа за управляващите в Турция

Ердоган е преизбран, партията му печели и в парламента

"Започвайки от утре, ще започнем усилена работа, опитвайки се да изпълним обещанията, които направихме към нашата страна. Ще се конфронтираме по-решително с терористичните групировки; ще подобрим международната репутация на страната си", подчерта Ердоган, като добави, че Турция ще продължи да "освобождава сирийските земи", така че бежанците да могат да се върнат в Сирия безопасно.

Той изтъкна още пред привържениците си, че Турция била дала урок по демокрация на света

Ердоган и съперникът му се заричат да натирват сирийците от Турция

Ердоган и съперникът му се заричат да натирват сирийците от Турция

След като недоволството на избирателите от бежанците нараства

Заради новите си правомощия Ердоган също така започва трансформация на държавния апарат. С нея страната ще се превърне от парламентарна в президентска република.

Ердоган ще има право да назначава 12 от 15 съдии във Върховния съд, длъжността премиер отпада, като вместо това той ще назначава вицепрезиденти.

Междувременно турската лира поскъпна след победата на Ердоган, поскъпвайки с повече от 2 процента по време на ранната търговия на пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Турската валута беше в центъра на вниманието през миналия месец, след като на 23 май достигна историческо дъно.