Президентът на Турция Реджеп Ердоган в неделя критикува остро израелския премиер Бенямин Нетаняху, докато Тел Авив продължава да удря блокираната Ивица Газа, съобщава Анадолската агенция.

Нетаняху, "който въвлича региона и целия свят в катастрофа", трябва да бъде спрян от дългогодишната си кампания срещу Палестина и сеенето на регионални безредици, заяви турският президент в неделя.

"Този ​​варварин на име Нетаняху, който въвлича нашия регион и целия свят в катастрофа, трябва да бъде спрян", каза Ердоган на среща за оценка и планиране на управляващата Партия на справедливостта и развитието в столицата Анкара.

Хамас иска да разгледа предложението за прекратяване на огъня в Газа

Хамас иска да разгледа предложението за прекратяване на огъня в Газа

Говорителят на "Хамас" Осама Хамдан определи плана като благоприятен

Осъждайки "непрекъснатото" продължило десетилетия клане в Палестина, Ердоган каза, че Анкара гарантира, че останалият свят вижда ясно "варварството" в Газа.

"Турция възразява срещу всяка платформа срещу потисничеството, клането и несправедливостта, които продължават 76 години. Ние сме с палестинския народ", добави той.

Относно предложението на САЩ за прекратяване на огъня, обявено в петък, Ердоган каза: "Хамас" обяви своя положителен подход към последното предложение на президента Байдън, подобно на предишното му предложение за прекратяване на огъня. Отговорът на Нетаняху обаче беше да увеличи интензивността на кръвопролитията, кланетата, окупацията и политиките за геноцид.

Помощта, която Турция изпрати на Газа, продължава без прекъсване, каза Ердоган, добавяйки, че те работят на много фронтове, за да окажат по-голям икономически натиск върху Израел.

"Ние сме в тесен диалог с "Хамас" и палестинското правителство. Силно подкрепяме усилията за признаване на независима палестинска държава. С Испания, Ирландия и Норвегия броят на страните, признали Палестина, достигна 147", добави той.

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с "геноцидните си методи"

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с "геноцидните си методи"

Според турския президент правата и свободите на хората в Газа са били нарушени

Припомняме, че не за първи път Ердоган прави такива изявления. 

Израелският премиер е достигнал такова ниво с геноцидните си методи, което дори би накарало и Хитлер да ревнува, заяви той през май.

"Възможно ли е да погледнем какво е причинил Израел на народа на Газа в продължение на месеци и да видим, че е законно Израел да бомбардира болници, да убива деца, да потиска цивилни и да обрича невинни хора на глад, жажда и липса на лекарства под различни извинения? Какво е правил Хитлер в миналото? Той потискаше и убиваше хора в концентрационните лагери", изтъкна Ердоган в интервю за гръцкия вестник Kathimerini.

Според турския президент правата и свободите на хората в Газа, особено правото им на живот, са били нарушени.

Израел се разгневи на закана на Ердоган да изпрати Нетаняху при Аллах

Израел се разгневи на закана на Ердоган да изпрати Нетаняху при Аллах

Тел Авив привика турски посланик