Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отменя плановете си да посети Израел заради "нечовешката" война срещу бойците на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщава Би Би Си.

Ердоган призова за незабавно прекратяване на огъня и каза, че Израел "може да гледа на "Хамас" като на терористична организация заедно със Запада", но Турция има различно мнение.

""Хамас" не е терористична организация, това е група муджахидини, защитаващи своите земи", каза той под бурни аплодисменти от членовете на турския парламент. "Имахме проект да пътуваме до Израел, но той беше отменен, няма да отидем."

Според него западните страни трябва да спрат да наливат масло в огъня, като подкрепят Израел, а мюсюлманските страни трябва да работят заедно за постигане на прекратяване на огъня и траен мир в региона.

Ердоган също каза, че граничният пункт "Рафах" трябва да остане отворен, за да позволи на хуманитарната помощ да "потече към Газа".

Яростта срещу Израел кипи в Турция - планират се нови протести

Яростта срещу Израел кипи в Турция - планират се нови протести

Турски протестиращи се сблъскаха с полицията през нощта в гневни демонстрации след взрив, който уби стотици палестинци в болница в Газа

Израелското министерство на външните работи коментира думите на Ердоган, който нарече "Хамас" "освободителна група" и отмени пътуването си до Израел заради събитията в Газа.

"Израел напълно отхвърля острите думи на турския президент (в защита на) терористичната организация Хамас", написа говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят в социалната мрежа X (бивш "Туитър"). — "Хамас" е отвратителна терористична организация, дори по-лоша от ИД*. Тя брутално и умишлено убива бебета, деца, жени и възрастни хора, взема цивилни за заложници и използва собствените си хора като живи щитове."

Антонио Гутериш: Палестинските атаки не са дошли от нищото
Обновена

Антонио Гутериш: Палестинските атаки не са дошли от нищото

Израел поиска оставката му и спря визите за ООН