Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя, че споразумението с Дамаск от 1998 г. позволява на Анкара да навлезе на сирийската територия, когато е изправена пред заплахи.

Според Ердоган Турция трябва да има контрол "на място" и не е отворена за други предложения. Той добави, че само Анкара може да създаде зона за сигурност в Сирия.

Кюрдите ще унищожат "халифата" в Сирия за месец

Кюрдите ще унищожат "халифата" в Сирия за месец

Те искат автономия и се "борят с ДАЕШ от името на цялото човечество и дори на сирийската армия"

Турция обяви плановете си за създаване на зона за сигурност в Сирия през този месец, като идеята е била предварително съгласувана с американския президент Доналд Тръмп и обсъдена с руския президент Владимир Путин по-рано тази седмица. По време на срещата им на 23 януари президентите на Турция и Русия се съсредоточиха върху създаването на зоната за сигурност в северната част на Сирия, както и върху ситуацията в сирийската провинция Идлиб и в района на град Манбидж.

САЩ праща нови войски в Сирия в помощ на изтеглянето на войските

САЩ праща нови войски в Сирия в помощ на изтеглянето на войските

Има нужда от допълнителни мерки за сигурност

Както обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на следващия ден, Анкара трябва да бъде сред онези, които ще създадат зона за сигурност, контролирана от турските военни в Североизточна Сирия, предложена от САЩ. Той добави, че Турция няма възражения относно участието на Русия и САЩ в контрола върху буферната зона, ако посочените страни го желаят.

Изявлението беше направено малко след телефонен разговор с Тръмп, като Ердоган коментира, че американският му колега е предложил да се създаде 30-километрова буферна зона в Сирия.

 Путин и Ердоган обсъдиха Сирия и енергийните проекти

Путин и Ердоган обсъдиха Сирия и енергийните проекти

Ердоган: САЩ одобряват стъпките, предприемани от Анкара…

Турция и САЩ обмислят създаването на гореспоменатата зона за сигурност, след като Вашингтон обяви решението си да изтегли военнослужещите си от Сирия през декември. Същия месец Анкара обяви, че обмисля военна операция срещу кюрдските бойци на източния бряг на река Ефрат, както и в сирийския град Манбидж, който се намира близо до турската граница, ако САЩ не отстранят "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди.

Анкара разглежда "Отрядите за народна защита" в Сирия като част от Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция смята за терористична групировка. През последните няколко години турски войски и подкрепяните от Анкара бунтовници от Свободната сирийска армия проведоха две военни кампании в Арабската република, обяснявайки ги с необходимостта да осигурят границите си със Сирия на фона на заплахата от кюрдските сили.

Турция: САЩ размиват границата между терористите и опозицията в Сирия

Турция: САЩ размиват границата между терористите и опозицията в Сирия

САЩ трябва незабавно да започнат да си сътрудничат с Турция