Турският президент Реджеп Ердоган призова главния прокурор на Саудитска Арабия да разбере кой е наредил убийството на журналиста Джамал Кашоги и да не щади "някои хора" в разследването, съобщава АФП.

"Кой изпрати тези 15 души? И вие, саудитският прокурор трябва да зададете този въпрос, така че да можете да го разкриете. Сега трябва да разрешим този случай ... няма смисъл от опити да се спасяват определени хора", коментира Ердоган.

Главният прокурор на Саудитска Арабия в Истанбул за убийството на Кашоги

Главният прокурор на Саудитска Арабия в Истанбул за убийството на Кашоги

Прокурор шейх Сауд ал Муаджиб кацна с частен самолет на летище "Ататюрк"

 

Риад е задържал 18 заподозрени в опит да излезе от кризата, която уронва репутацията на кралството в чужбина. След като отричаха каквото и да било за случилото се с Кашоги почти три седмици, саудитските власти вече са приели, че убийството е "предумишлено".

Ръководителят на саудитското разследване, генералният прокурор Шейх Сауд ал Мохем, пристигна в Турция тази седмица и се срещна два пъти с главния прокурор на Истанбул Ирфан Фидан.

Ердоган обясни, че по време на разговорите Фидан е поискал 18-те заподозрени да бъдат изпратени в Турция за разпит, тъй като убийството е станало в Истанбул.

Великобритания знаела за заговор на Саудитска Арабия да убие Кашоги

Великобритания знаела за заговор на Саудитска Арабия да убие Кашоги

Кашоги разполагал с доказателства, че саудитците са използвали химически оръжия в Йемен

Прокуратурата в Истанбул подготви миналата седмица писмено искане за екстрадирането на 18-те заподозрени, "участващи в умишлено убийство", съобщи министерство на правосъдието, но Рияд отхвърли искането на Анкара.

Ердоган също така призова саудитския външен министър ал-Джубейр да обясни кои са "местните съзаклятници", които са получили тялото на Кашоги след смъртта му.

"Отново, или саудитският външен министър, или 18-те заподозрени трябва да обяснят, кои са местните съзаклятници. Нека да разберем кой е този съзаклятник, можем да осветим повече случая. Не можем да оставим тази тема да приключи в пространството, в средата на пътя."

Годеницата на Кашоги: Тръмп може да потули случая с убийството

Годеницата на Кашоги: Тръмп може да потули случая с убийството

Тя се страхува, че президентът "павира пътя за прикритие"