Санкции на САЩ заради системата за противовъздушна отбрана С-400, закупена спорно от Русия, биха били "неуважителни". Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като американски медии съобщиха, че санкциите ще бъдат наложени съвсем скоро.

Русия достави ПРО системата миналата година на Анкара, а Турция я тества през октомври в контекста на многократните осъждания и предупреждения на Вашингтон за наказателни мерки.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който веднъж нарече Ердоган "добър приятел", избегна да санкционира Турция съгласно закон от 2017 г., известен като CAATSA, който налага санкции срещу страни, които купуват значителни количества оръжия от американски противници, включително Русия.

 САЩ все по-близо до санкции срещу Турция за С-400

САЩ все по-близо до санкции срещу Турция за С-400

Това може да се случи всеки момент

Но след като до края на мандата му остават седмици, "Вашингтон пост" съобщи вчера за плановете на Тръмп да наложи санкции срещу Анкара "през ​​следващите дни за закупуване и тестване" на С-400.

"Въпреки че те (администрациите на САЩ) казват с гордост "Ние имаме страна в НАТО като Турция", те сега се изправят и се конфронтират с Турция с CAATSA, отново това е неуважение към много важен партньор в НАТО", коментира Ердоган.

"Не знам докъде ще доведе това, преди Тръмп да напусне, но през четиригодишния период на Тръмп нямах никакви проблеми в комуникацията с Америка", подчерта Ердоган пред турски журналисти, след като той се завърна от посещение в Азербайджан.

Отношенията между САЩ и Турция са обтегнати по множество въпроси, включително подкрепата на САЩ за "Отрядите за народна защита" на кюрдите в Сирия, разглеждани като терористи от Анкара, както и заради С-400.

Но Ердоган намекна, че отношенията могат да се подобрят при управлението на Джо Байдън, след като той каза, че познавал бившия вицепрезидент при управлението на предшественика на Тръмп Барак Обама.

"Той е човек, който ме познава много добре. И аз го познавам много добре", отбеляза Ердоган, който е президент от 2014 г. и премиер преди това от 2003 г.

Въпреки че експерти твърдят, че Байдън ще бъде по-ангажиран в многостранна дипломация в сравнение с Тръмп, те също така предупреждават, че той може да държи сметка за въпроси като демокрацията и правата на човека в отношенията.

Американската заплаха за санкции идва, докато лидерите на Европейския съюз се договориха днес да изготвят списък на турски цели за санкции, в отговор на проучванията за енергийни ресурси в спорните води на Източното Средиземноморие.

Намиращата се в свободно падане турска валута лирата девалвира още днес.

От началото на 2020 г. лирата е загубила около 25% от стойността си спрямо американската валута.

Турция отхвърли незаконните санкции на ЕС

Турция отхвърли незаконните санкции на ЕС

Турция не я е грижа много за каквото и да е било решение