Голямата среща на европейските лидери в четвъртък в Молдова получи първия си голям удар, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се оттегли от участие в последния момент, пише "Политико".

Турският лидер, който спечели още пет години начело на страната си на втория тур на изборите в неделя, няма да пътува до Молдова за еднодневната среща на върха, според официални лица, участващи в подготовката.

Така наречената Европейска политическа общност (EPC) - ново обединение, стартирано след руското нахлуване в Украйна - има за цел да събере европейските лидери, включително извън ЕС. Повече от 40 европейски лидери ще присъстват в четвъртък, включително на всичките 27 страни от ЕС плюс страни извън ЕС като Великобритания и Турция, както и нациите от Западните Балкани.

Срещата, която трябва да се проведе извън Кишинев, столицата на Молдова, е втората среща на върха, проведена в този формат, след учредителната среща в Прага миналия октомври.

Ердоган присъства на първата среща на върха в чешката столица, но се скара с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис по време на вечеря в края на срещата.

Европейските лидери започнаха да пристигат в молдовската столица Кишинев още в сряда преди срещата на върха, която се провежда в замък и винарна на 35 километра извън столицата

НАТО бди в небето над Молдова по време на Европейската среща на върха

НАТО бди в небето над Молдова по време на Европейската среща на върха

Самолети за наблюдение ще следят въздушното пространство над страната до петък