Турският президент Режеп Ердоган се закани на западните мисии, че "ще платят" за временното затваряне на консулствата в страната миналата седмица поради съображения за сигурност, съобщи "Ройтерс". 

Анкара привика посланиците на девет държави в четвъртък, за да критикува решенията им. Турски официални лица заявиха на следващия ден, че западните нации, включително Съединените щати и Германия, не са споделили информация, за да подкрепят твърденията си за заплаха за сигурността.

"Онзи ден нашето външно министерство ги извика всички и им даде необходимия ултиматум, като им каза "Ще платите много за това, ако продължите така", каза Ердоган по време на среща с младежи, която беше предварително записана и излъчена в неделя.

Наред със затварянето, няколко западни държави предупредиха гражданите си за повишен риск от атаки срещу дипломатически мисии и немюсюлмански храмове в Турция, след поредица от крайнодесни протести в Европа през последните седмици, включващи няколко инцидента с изгаряне на копия на Свещената книга на мюсюлманите, Корана.

Втори пореден ден Турция се възмущава от 9 западни страни

Втори пореден ден Турция се възмущава от 9 западни страни

Опитвали да създадат образ, че в Турция има заплаха от тероризъм и да разрушат туризма

Припомняме, че Турция спря преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО миналия месец след протест в Стокхолм, по време на който беше изгорено копие на Корана.

Ердоган каза, че западните държави "печелят време и че необходимите решения" ще бъдат взети по време на заседанието на кабинета в понеделник, без да дава подробности.

По-рано в неделя полицията каза, че не е открила доказателства за каквато и да е конкретна заплаха за чужденци при задържането на 15 заподозрени от Ислямска държава, обвинени в нападения на консулства и немюсюлмански храмове, съобщиха държавните медии.

Анадолската агенция цитира изявление на полицията в Истанбул, в което се казва, че заподозрените са "получили инструкции за действия, насочени към консулствата на Швеция и Холандия, както и към християнски и еврейски места за поклонение".

Докато връзките на заподозрените с джихадистката група бяха потвърдени, не бяха открити конкретни заплахи към чужденци, се казва в изявлението.

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу повтори в събота разочарованието на Турция от бездействието на Швеция спрямо организации, които Анкара обвинява в терористична дейност. Всички 30 членки на НАТО трябва да ратифицират новодошлите.

Турция се възмущава, че 9 западни страни затварят дипломатически мисии в страната

Турция се възмущава, че 9 западни страни затварят дипломатически мисии в страната

Анкара привика посланиците на САЩ, Швеция, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Великобритания

Турция, Швеция и Финландия подписаха споразумение през юни, насочено към преодоляване на възраженията на Анкара срещу техните кандидатури за членство в НАТО, като скандинавските държави се ангажираха да заемат по-твърда позиция предимно срещу местните членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която вдигна оръжие срещу Турската държава през 1984 г.