Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съюз, че не изпълнява финансовите си задължения по споразумението за подпомагане на сирийските бежанци, подписано през 2016 г.

В реч, изнесена в Истанбул, Ердоган обяви, че след сключването на споразумението, Турция е изразходвала около 35 млрд. долара собствени средства за приютяването на около 4 млн. бежанци, които понастоящем живеят в страната, докато сумата, предоставена от Брюксел, била "символична".

22% ръст на мигрантите от Турция към ЕС през 2018 г.

22% ръст на мигрантите от Турция към ЕС през 2018 г.

В България са пристигнали 349

"Ние похарчихме 35 млрд. долара за нуждите на бежанците, чийто брой в нашата страна общо е около 4 милиона. Европейският съюз обеща да предостави материална помощ, но не спази обещанието, предоставяйки само символична сума. Турция е страната, която предоставя голяма част от хуманитарната помощ. Това е въпрос на съвест, а не на пари", настоя Ердоган.

Същевременно турският държавен глава разкритикува Запада, че използвал помощта за "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди в борбата му срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), твърдейки, че "Западът се опитва да се справи с терористичната групировка, като въоръжава друга терористична организация".

Ердоган отсече: Турция не се нуждае от ничие разрешение за операция в Сирия

Ердоган отсече: Турция не се нуждае от ничие разрешение за операция в Сирия

Договор със Сирия от 1998 г. позволявал на Турция да навлиза в страната

Той също така обяви, че страната му ще "прочисти" екстремистите от ДАЕШ от сирийските територии източно от река Ефрат и ще създаде "зона за сигурност", която ще поеме 4-те млн. бежанци, които понастоящем пребивават в Турция.