Критикуват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като каза на момиче във военна униформа, че ще бъде почетена, ако бъде убита по време на битка, съобщава БиБиСи.

Ако тя загине като мъченик, ще положат националния флаг върху нея, обяснява той на плачещо момиче на конгрес на своята партия АК, предаван по телевизията. Негови привърженици го подкрепят с възгласи "Шефе, водете ни към Африн", във връзка с операциите на Турция срещу кюрдските бойци в северния район на Сирия.

На събитието, излъчвано на живо по държавната телевизия, младото момиче облечено като войник привлича вниманието на Ердоган, който я кани на сцената.

"Вижте кой виждаме тук! Момиче, какво правиш тук? Тук имаме червена барета, но червените барети никога не плачат ... Тя също има турски флаг в джоба си ... Ако тя загине като мъченица, ще й положат знаме, ако е рекъл Бог ... Тя е готова за всичко, нали?", казва Ердоган по време на конгреса. Момичето отговаря "Да", турският президент я целува и я оставя да си тръгне.

Потребителите в социални мрежи и медии осъждат речта на Ердоган, като я сравняват със "злоупотребата с деца" и прослава на смъртта. "Това е срам, това е много лошо. Тя е просто дете, не пожелавате на дете да бъде убито и не казвате, ако Бог пожелае", коментира друг потребител. В Туитър се появяват и други сравнения на Ердоган с малкото момиче.

Турският президент все още не е отговорил на критиките. Това не е първият път, когато коментари на Ердоган относно мъченичество предизвикват спорове в Турция, където всеки войник или полицай, убит по време на служба, се смята за "мъченик", коментира Онур Ерем от Би Би Си.

Опоненти на Ердоган го критикуват, че използва погребения на войници и деца за силно политизирани речи. Те също така коментират, че собствените му синове са избегнали военната служба, но привържениците на президента изглежда не са влияят от тези неща, допълва Ерем.

Турция праща спецчасти в следващата фаза на офанзивата в Африн

Турция праща спецчасти в следващата фаза на офанзивата в Африн

Ще участват в градски сблъсъци и обезопасяване на превзети населени места