Турският президент Реджеп Ердоган обеща да накаже редактора на вестник, който публикува видео, което показва разузнаването на Турция да помага при изпращането на оръжия в Сирия, съобщава Ройтерс.

Припомняме, в петък турският вестник "Джумхюриет" качи на сайта си видео, което показва, че разузнаването на страната изпраща оръжия в Сирия. Турската прокуратура веднага е започнала разследване на твърденията в местни медии, че се въоръжават бунтовниците в Сирия. Проверява се главният редактор на изданието Джан Дюндар.

Личността, която съобщи тази история ще плати висока цена, закани се Ердоган в телевизионно интервю за TRT.

Няма да допусна това да продължи, добави той.

Ройтерс съобщи на 21 май, позовавайки се на прокурор и показания от полицаи пред съда, че турското разузнаване е помогнало за доставяне на оръжия в различни части на Сирия, които се контролират от бунтовници в края на 2013 и началото на 2014 година.

"Джумхюриет" информира, че видеото е от 19 януари 2014 година, но не отбелязва как се е сдобило с него.

Ердоган заяви, че този ден камиони на разузнаването са карали хуманитарна помощ за Сирия. Според него прокурорите не са получили власт за претърсване на автомобилите.  Той смята, че това е част от „паралелна държава", управлявана от видния ислямски духовник Фетхула Гюлен, който живее в САЩ.

Дюндар написа в своя „Туитър", че „ние сме журналисти, а не държавни служители. Нашето задължение не е свързано с криене на мръсни тайни на държавата, а от името на народа да държим извършителите отговорни".

Тези подозрения по адрес на националното разузнаване и тази нелегална операция са някакъв вид шпионска дейност. Този вестник сега е замесен в този шпионаж, изтъкна турският президент и добави, че е инструктирал своя адвокат да заведе дело.