Външните министри на страните членки на Европейския съюз се договориха да нанесат най-тежките си наказателни мерки досега срещу Беларус, пакет от икономически санкции, удращи сектори, от които правителството на президента Александър Лукашенко извлича облаги, информира ДПА.

Споразумението, постигнато на среща в Люксембург и потвърдено от два дипломатически източника, следва седмици на тежки преговори за това кои икономически актьори да бъдат ударени.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн уточни, че ще бъдат засегнати общо седем сектора, включително тютюн, поташ - богата на калий сол, използвана в торове - петролни продукти и финансови услуги.

Германия иска разширяване на санкциите срещу Беларус

Германия иска разширяване на санкциите срещу Беларус

ЕС готви сурови мерки за приземения самолет

"Смятам, че това са санкции, които ще наранят. И се надявам да наранят толкова много, че да поставят режима на колене", каза Аселборн пред журналисти преди срещата.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че този ход "ще допринесе за финансовото пресушаване на режима".

Това е последният отговор на Общността на принудителното приземяване на полет на Ryanair в Минск и ареста на беларуски дисидент блогър миналия месец. ЕС вече затвори въздушното си пространство за авиопревозвачи от източната си съседка.

Наказателните мерки, чиято цел е да стиснат менгемето върху авторитарното правителство на Лукашенко и да укрепят противниците му, все още трябва да бъдат официално приети, но това е формалност.

ЕС удря Беларус с още санкции заради принудителното приземяване на самолета

ЕС удря Беларус с още санкции заради принудителното приземяване на самолета

ЕС се договори и за четвърти пакет на замразяване на активи и забрани за пътуване

Не е ясно обаче дали точно те ще бъдат приложени според Аселборн: "Имаме нужда от малко време, за да ги превърнем в реалност."

Общността също така постави в черен списък още десетки лица или организации, които подкрепят Лукашенко, добавяйки към близо 90 цели, за които вече има забрана за пътуване или замразяване на активи в ЕС.

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска, която призоваваше за строги мерки на ЕС, също разговаря с министрите в Люксембург.

"Санкциите не са сребърен куршум, но могат да помогнат за прекратяване на насилието и освобождаване на хората", написа тя в "Туитър".

Европарламентът настоя ЕС да удари ключови икономически отрасли на Беларус

Европарламентът настоя ЕС да удари ключови икономически отрасли на Беларус

Определиха отвличането на самолета като акт на "държавен тероризъм"

В момента Тихановска живее в изгнание в Литва. Мнозина я смятат за победител в спорните президентски избори на 9 август 2020 г., след които самият Лукашенко отново се самопровъзгласи за президент.

ЕС вече не го признава за държавен глава и казва, че изборите не са били честни.

Общността призова за освобождаването на Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, които бяха задържани, след като бяха изведени от полета на Ryanair, летящ за Вилнюс, заедно със стотици политически затворници.

Повечето от целите, които ще бъдат добавени в черния списък на ЕС още днес, са обвинени, че помагат за репресирането на демонстранти, опозиционни фигури или журналисти, но други бяха избрани за връзка с отклоняването на полета.

Нови санкции надвисват над Беларус

Нови санкции надвисват над Беларус

САЩ обсъждат мерките с ЕС, Великобритания и Канада

Поради продължаващите репресии срещу демократичното движение в Беларус, ЕС вече прие миналата година няколко пакета санкции, удрящи поддръжници на Лукашенко, както и към самия президент.

Междувременно комисарят на ООН за правата на човека Мишел Бачелет изрази загриженост относно продължаващото влошаване на състоянието в страната, изтъквайки "тежки ограничения" на свободата на изразяване и събиране, тревожни репресии върху гражданското общество и медиите и съдебно преследване на активисти и журналисти.

"Продължаваме да получаваме многобройни твърдения за произволни арести и задържания, изтезания и малтретиране", каза тя в изявление.

66-годишният Лукашенко ръководи Беларус - бивша съветска република, граничеща със страните от ЕС Полша, Литва и Латвия - повече от четвърт век, като не търпи инакомислие.

Минск се сближи с Москва през последните години. Но Лукашенко също поддържаше отношения с партньори от ЕС през своите почти 27 години на власт.

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

На фона на очаквани нови такива