Високопоставен политически съветник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Европейският съюз е застрашен от „дестабилизация” и „дезинтеграция” в лицето на кризите в еврозоната покрай Гърция, както и тази с наплива от бежанци.

Мишел Барние, специален съветник по отбранителната политика на Юнкер, подчертава: „Смятам, че достигнахме момента на истината за европейския проект. Ние не само забелязваме дестабилизацията на Европа, но и рискът от дезинтеграция.”  

„От една страна финансовата криза, която уби растежа в редица европейски държави и от която ние все още не сме се възстановили, дори и ако някои страни да са добре. От друга страна, екологичната криза, която провокира проблеми в Африка и движение на бежанци. И естествено войните в Сирия, Ирак, Либия, които провокират миграционни движения, които не сме в състояние да контролираме или да ги приветстваме. Всичко това създава вътрешна ситуация в много европейски страни, която може да доведе до безизходица”, алармира Барние пред EurActiv.

Той предупреди за възхода на десните партии в цяла Европа, които са настроени против Брюксел.  

„И в много страни ние виждаме възхода на популистки движения, всички от които са антиевропейски, протекционистки, противопоставящи се на единния европейски пазар, които се застъпват за връщане към националните държави или дори към национализма”, коментира още съветникът на Юнкер.