Страните от ЕС преговарят за пореден транш от военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Миналата седмица стана известно, че унгарското правителство възнамерява да блокира този пакет

Ветото на Будапеща предизвиква възмущение сред дипломатите от ЕС, тъй като за него няма друго оправдание освен това, че е в полза на Русия, пише в. "Украинска правда".

ЕС обаче има резервен план - той вече беше използван, когато Унгария блокира 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна в началото на декември 2022 г.

Тогава Европейският съюз прие решение, което да позволи тази помощ да бъде предоставена, заобикаляйки Унгария. Това беше достатъчно за Унгария да отстъпи и в крайна сметка помощния пакет беше одобрен от 27-те страни членки.

И сега, ако Будапеща не се откаже от ветото си, ЕС може да вземе подобно решение, предполагат източници на RMF FM от Брюксел. "Трудно е за малка проруска държава, която има изключения от всички санкции, да диктува позицията на целия ЕС", заяви един от тях.

Преди началото на срещата обаче Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, изрази надежда, че ще бъде постигнато споразумение.

Според източник на Ройтерс ЕС работи и по десетия пакет от антируски санкции, който трябва да влезе в сила през февруари.

Подробностите за пакета ще бъдат обявени по-късно, но вече е известно, че наред с други неща се обсъжда използването на активите на Руската централна банка, замразени в Европа, за възстановяване на Украйна след войната. Те се оценяват в размер на 300 милиарда евро.

Санкции ли? През 2022 г. Русия спечелила от газ и петрол 28% повече

Санкции ли? През 2022 г. Русия спечелила от газ и петрол 28% повече

Или 2,5 трилиона рубли през 2022 г. - малко под 34 милиарда евро