Унгария блокира отпускането на Украйна на седмия транш в размер на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, който е предназначен за военна помощ, съобщава полската радиостанция RMF, позовавайки се на анонимни дипломатически източници от ЕС.

Посочва се, че страните от ЕС ще продължат натиска си върху Будапеща по време на срещата на външните министри следващия понеделник. В случай че Унгария продължи да се съпротивлява, европейските дипломати ще осигурят одобрението на пакета без нейно участие.

Европейският механизъм за мир беше създаден през 2020 г. с бюджет от 5 милиарда евро, като средствата трябва да бъдат разпределени за периода от 2021 до 2027 г. Фондът беше предвиден като структура за осигуряване на доставки на оръжия на правителствата в зони на конфликт, особено в Африка и Близкия изток, където ЕС оказва подкрепа на своите "мисии за поддържане на мира".

Кулеба: Унгария държи Украйна като заложник заради еврофондовете си

Кулеба: Унгария държи Украйна като заложник заради еврофондовете си

Будапеща играе своя собствена игра, смята украинският външен министър

След руската инвазия обаче Фондът се преориентира към доставки на оръжие за Украйна. До момента от него е изплатено въоръжение за около 3,5 млрд. евро.

През декември Съветът на ЕС одобри увеличение с 2 милиарда евро на тавана за финансиране на институцията за 2023 г.

Ветото на Будапеща предизвиква възмущение сред дипломатите от ЕС, тъй като за него няма друго оправдание освен това, че е в полза на Русия, пише в. "Украинска правда".

ЕС обаче има резервен план - той вече беше използван, когато Унгария блокира 18 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна в началото на декември 2022 г.

Тогава Европейският съюз прие решение, което да позволи тази помощ да бъде предоставена, заобикаляйки Унгария. Това беше достатъчно за Унгария да отстъпи и в крайна сметка помощния пакет беше одобрен от 27-те страни членки.

И сега, ако Будапеща не се откаже от ветото си, ЕС може да вземе подобно, предполагат източници на RMF FM от Брюксел. "Трудно е за малка проруска държава, която има изключения от всички санкции, да диктува позицията на целия ЕС", заяви един от тях.

Унгария няма да участва в европейската помощ за Украйна

Унгария няма да участва в европейската помощ за Украйна

Будапеща е готова да блокира инициативата