Европейският съюз е готов да приеме „обхватни, твърди, дори жестоки" санкции срещу Иран заради ядрената му програма.

Това се посочва в проектодокумент за срещата на външните министри на ЕС, съобщава „Блумбърг", цитиран от europe.bg.

Въпреки, че блокът ще повтори призивите си за дипломатическо решение на въпроса, ще бъдат приети допълнителни мерки в областта на търговията, банковия сектор, енергетиката, транспорта, както и забрана за издаване на визи на отделни лица.

Европейските външни министри ще се срещнат в Брюксел през следващата седмица.

Припомняме, Съветът за сигурност на ООН на 9 юни одобри "сурови" санкции срещу Иран.

Резолюцията бе разработена въз основа на предложения проект от САЩ, който отразява вижданията на шестте страни - посредници за разрешаване на проблема - Русия, САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Германия.

Резолюцията изисква от Иран да спре обогатяването на уран и да спази задължението си за неразпространение на ядрено оръжие.

Седмица по-късно по време на среща на лидерите на върха в Брюксел лидерите на страните от Европейския съюз взеха решение за налагането на допълнителни санкции срещу Иран.

Членовете на Камарата на представителите и Сената на САЩ също се споразумяха по законопроект, който предвижда нови санкции срещу финансовите партньори на Иран заради ядрената програма на режима в Техеран.

САЩ и редица европейски страни обвиняват Иран в разработването на ядрени оръжия под прикритието на мирна ядрена енергийна програма.

От своя страна Техеран отхвърля тези обвинения, заявявайки, че ядрената му програма е изключително мирен характер.