Съединените щати и Европейският съюз призоваха за пълно разследване на твърденията за нарушения на парламентарните избори в Грузия. Това предаде агенция Ройтерс.

Резултатите бяха удар за прозападно настроените грузинците, които бяха поставили вота като избор между управляваща партия, която е задълбочила връзките си с Русия, и опозиция, целяща бърза интеграция с Европа.

Президентът Саломе Зурабишвили призова хората да излязат на улиците, за да протестират срещу резултатите от оспорваните парламентарни избори в събота, които според избирателната комисия управляващата партия е спечелила.

Управляващата партия "Грузинска мечта", на която Зурабишвили е яростен критик, спечели близо 54% ​​от гласовете. Опозиционните партии оспориха резултата, а наблюдателите на вота отчетоха значителни нарушения.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати се присъединяват към призивите на наблюдатели за пълно разследване. "Занапред насърчаваме политическите лидери на Грузия да зачитат върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, и заедно да се справят с недостатъците в изборния процес", отбеляза той.

По-рано Европейският съюз призова Грузия бързо и прозрачно да разследва предполагаемите нередности при вота. ЕС припомня, че всяко законодателство, което подкопава основните права и свободи на грузинските граждани и противоречи на ценностите и принципите, върху които се основава ЕС, трябва да бъде отменено", посочи върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

През ноември Европейският съвет обсъжда изборите в Грузия

През ноември Европейският съвет обсъжда изборите в Грузия

След като и управляващи, и опозиция обявиха победа